door 1 januari 1970

Doohans record: 12 zeges

Wel eigenlijk best wel wat. Misschien zelfs genoeg om van Valencia de koers van het jaar te maken. Het is helemaal niet uniek dat de laatste GP van het seizoen van start gaat met de kampioen die al gekend is. Meer zelfs, de laatste 22 jaar is het maar twee (!) keer gebeurd dat de wereldtitel nog niet beslist was voor de laatste race. En eigenlijk was het al een hele tijd niet meer de vraag of Marquez wel wereldkampioen zou worden. Het was meer een kwestie om te zien wanneer de jonge Spanjaard zijn tweede titel zou opeisen. En zo werd die andere uitdaging plots belangrijker dan Marquez’ kweeste naar de titel: zou hij er in slagen om Mick Doohans record van 12 zeges in één seizoen te breken. Even leek het er op dat Marquez dat spelenderwijs zou doen. Maar dan stokte de machine. En Marquez zakt af naar Valencia met één doel: dat record van Doohan voorgoed naar de geschiedenisboeken verwijzen. En hij is niet de enige die nog wat te bewijzen heeft.

Rossi - Lorenzo: 12 punten

Valentino Rossi heeft momenteel 12 punten voorsprong op Jorge Lorenzo. De Yamaha-ploegmaats liggen dus in strijd voor de wereldtitel. Rossi heeft zich onlang laten ontvallen dat hij in 2015 weer in staat moet zijn om voor de wereldtitel te strijden. Een belangrijke eerste stap die hij zou kunnen zetten, is het Spaanse trio in eigen huis lik op stuk geven. Dat geeft hem zekerheid over de titel van vice kampioen en hij kan het seizoen afsluiten in de wetenschap dat hij in de laatste helft van het seizoen de snelste was. Lorenzo van zijn kant heeft meer nodig dan een zege om Rossi van die tweede stek weg te halen. Dat kan voor nog strategisch stuurwerk zorgen. Dat is Valencia niet vreemd, herinner je de titelstrijd in 2012… Ondanks het drukke schema en de voorbereidingen op Valencia namen Rossi en Lorenzo eerder deze week een dag vrij om de nieuwe Yamaha YZ-F R1 te promoten op de persvoorstelling in Milaan.

5 voor 12 voor Dani

En dan is er nog Dani. Hoe vaak is er al niet gesteld dat het komende jaar wel eens dat van Pedrosa kan worden. De Spaanse smurf heeft al herhaaldelijk getoond dat hij de snelheid heeft, maar hij heeft de klus nog nooit helemaal afgemaakt. Pedrosa moet dringen weer winnen. En op die manier nu al de basis leggen voor een beter 2015. Bij HRC blijven ze geen geduld oefenen. En ze hebben al een winnende Spanjaar in het Repsol team. Het is vijf voor twaalf voor Dani Pedrosa.

12 punten voor de titel in Moto3

En dan is er nog de race van de dag. In Moto 3 ligt Alex Marquez, Marcs kleine broer, 11 punten voor op de Australiër Jack Miller. Alle mogelijke scenario’s overlopen zou ons te ver leiden. Maar als Miller 12 punten meer scoort dan Marquez is de klus geklaard. Hij moet dus winnen. Of hopen dat er hoe dan ook een man of 5 tussen hem en Marquez glipt. Dat kan, want in Moto3 geven ze een nieuwe betekenis aan de term ‘close racing’. Marquez van zijn kant kan behouden rijden en hoeft geen risico’s te nemen. Miller in het oog houden volstaat voor een nog groter Spaans feestje daar in Valencia.

Vanaf 12 u

De weersvoorspellingen zijn goed. Er is geen enkele reden om morgen tussen 12u en 15.15 niet elke seconde van de laatste grote wedstrijd van 2014 te volgen. Het begint met een opwarmertje dat in dit geval gepromoveerd wordt tot een hoofdstuk. Marquez vs Miller in Moto3. Daarna is het Moto2 en vanaf 14 u de pre grid in MotoGP. Live op La Deux. Of snel nog een ticket naar Valencia boeken is ook nog een optie. Zo ver is dat nu ook weer niet…

Reageren

Registreer of log in om te reageren...