Twee Minuten Vragenvuur: Test KTM 790 Adventure (R)

door Gunther Kindermann 10 maart 2019

De Big Boss liet ons dit weekend in de steek om in Marokko de KTM 790 Adventure en 790 Adventure R te gaan testen. Nog voor hij na twee dagen zandvreten de lippen aan een koud Marokkaans biertje kon zetten, belden we hem op voor zijn eerste bevindingen.

MotorNieuws: Vertel eens, hoe zijn de twee testdagen verlopen?
Thierry Sarasyn: Op zaterdag was het programma vrij beperkt, omdat we na een trip van 14 uur pas om 3 u ’s nachts in het hotel kwamen, begon de test pas rond de middag. Op dag één hebben we met de 790 Adventure gereden. Vandaag was het andere koek, om 7 u vertrokken met Erzberg winnaar Chris Birch en viervoudig Dakar winnaar Marc Coma als begeleiders. 9 u onderweg geweest in en rond de Erg Chebbi, Erfoud, de poort naar de Sahara. Duinen, pistes, zand, stenen, bergen… Dat biertje hebben we wel verdiend.

MotorNieuws: Pas als je ons je eerste indrukken vertelt, eigenlijk.
Sarasyn: Dit is niet je doorsnee middenklasse adventure motor. KTM beschrijft de Adventure als de reismotor met de grootste off road capaciteiten en de Adventure R als een off road met de grootste tourkwaliteiten. Dat is goed gevonden, maar het klopt wel. Wat we vandaag deden met de 790 in de duinen van de Sahara was best indrukwekkend, met een gewone enduro zou dit al een best pittige route geweest zijn.

MotorNieuws: Wat zijn de sterkste kanten?
Sarasyn: Het zijn twee redelijk verschillende motoren. De 790 Adventure is bijzonder gemakkelijk te berijden en presteert beter dan je van een middenklasser zou verwachten. De Adventure R heeft een off road potentieel dat ik nog op geen enkele adventure motor zag. En hij is ook nog eens goed op de weg.

MotorNieuws: Hoe was het om met een viervoudig Dakar winnaar en de beste extreme endurist ter wereld op pad te zijn?
Sarasyn: Er moet iets aan mijn motor gescheeld hebben, want die mannen reden over duinen en op hellingen waar ik niet op geraakte. Neen, alle gekheid op een stokje, wat ik vooral Chris Birch vandaag met de Adventure zag doen, heb ik nog nooit iemand met een wegmotor zien doen. Dat ligt vooral aan het talent van de Nieuw-Zeelander, maar dat de Adventure R hiertoe in staat is, zegt toch ook iets. Het filmpje op de MotorNieuws Instagram is maar fractie van wat hij allemaal liet zien. Pretty impressive

MotorNieuws: Any famous last words?
Sarasyn: Ik zeg niks meer voor ik een pint gedronken heb. Als ik nog de trappen naar de bar op geraak tenminste.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...