MotorNieuws MX test: Bouwt Kawasaki weer kampioenen?

door motornieuws 6 september 2017

We zien niet zo heel veel groen in de motorcrosswereld maar dit wil niet zeggen dat Kawasaki geen topper blijft in de motorsport industrie. In 2018 komen ze opnieuw met een sterk gamma naar buiten. Een kx65, kx85, kx110 die steeds meer aan populariteit wint, een kx250f en tot slot de krachtige kx450f. Lees hieronder hoe wij de kx250f en de kx450f hebben ervaren.

Allo Allo

Zoals iedereen weet werden de kx250f en de kx450f volledig vernieuwd in 2017, dit jaar komen de ingenieurs met enkele verfrissende updates naar buiten met de focus op het motorblok en de vering.

De 2018 Kawasaki's boezemen vertrouwen in.

2018 specs

Het vorig model is dit jaar volledig vernieuwd, Kawasaki heeft het volledige motorblok onder handen genomen waardoor de compressie in de cylinder verhoogt wat op zijn beurt zorgt voor meer vermogen en meer koppel.

Kawasaki Benelux nodigde ons uit voor een welverzorgde test in MC Lille waar ze zowel een standaard kx250f, een speciale kx250f en een kx450f hadden klaargezet voor alle persleden. De speciale kx250f kreeg een speciale setting (mapping), een VanHasselt uitlaat en een zandband. Deze moto stond klaar voor ons om aan te tonen dat er reeds een groot verschil kan gemaakt worden met een relatief klein budget.

De KX250F is wendbaar als geen ander.

Optimale stuureigenschappen

De jaren ervaring die Kawasaki heeft worden vertaald in de wendbaarheid van de motor, de nieuwe KX250F stuurt en is wendbaar als geen ander. De gasrespons is heel fijn uitgewerkt waardoor je heel precies op de gas kunt rijden. Dit heeft op elk soort circuit zijn voordeel. Het rijden met de standaard KX250F is alles behalve vermoeiend, het is een aangename motor met een comfortabel vermogen. Hoe meer het vermogen wordt opgedreven door een andere uitlaat of een andere setting, hoe vermoeiender de motor wordt.
Verassend was dat het comfortabele gevoel niet verdwijnt bij het veranderen van de mapping of de uitlaat. De zandband in combinatie met de uitlaat gaf wel een agressiever gevoel waardoor het uitkomen van de bochten in het begin wat onwennig aanvoelden. In topvermogen voel je dat de standaard motor te kort komt ten opzichte van de speciale motor. Het geluid daarentegen met de standaard motor vond ik geweldig, het klonk heel scherp en pittig, echt een leuk gevoel. Enkele bijzonderheden die je niet meteen opmerkt bij de Kawasaki zijn de verstelbare voetsteunen en de 4 mogelijke posities waarin je het stuur kunnen plaatsen.

Met aangepast vermogen moet je ook je bochtenstijl aanpassen.

Voorwiel hoog houden

Een 450 motor heeft van nature uit al meer dan voldoende vermogen dus een speciale kx450f zou overbodig geweest zijn. Het eerste wat opvalt wanneer je met de KX450F van start gaat is het lineair vermogen, deze motor is heel zacht en went enorm snel. Het vermogen waarmee je uit de bochten kunt komen is zo gelijkmatig dat het niet eens vermoeiend is.

Scherp ogend in de 2018 trim

Ophanging

Kleine korte stopputten zijn altijd al een lastige bevalling geweest voor veringspecialisten en naar mijn weten is er nog geen vering op de markt die voor iedereen perfect is.


De ophanging is een delicaat onderwerp om te beschrijven aangezien iedereen een verschillend gewicht heeft en een eigen stijl op de motor. De vernieuwde vering van de 450 doorstond volgens mij zeker en vast de test, deze handelde correct en stabiel. Enkel tijdens het remmen kreeg je last van een onstabiel gevoel vooral het stuur van de motor begon soms weg te slaan. Kleine korte stopputten zijn altijd al een lastige bevalling geweest voor veringspecialisten en naar mijn weten is er nog geen vering op de markt die voor iedereen perfect is. Daarom raad ik aan voldoende te testen met de vering om uiteindelijk tot het gewenste resultaat te komen.

Digitaal bijsturen kan op de KX-F

Fun en potent

De nieuwe kx250f is een heel aangename motor maar mist topvermogen, door enkele kleine aanpassingen uit te voeren kan je dit probleem verhelpen. Naar mijn mening is dit de ideale motor voor rijders die graag ‘fun’ hebben op de motor en graag snel willen bijleren.

Prijzen
KX110 - €2799
KX65 - €3599
KX85I - €4599
KX85II - €4799
KX250F - €8249
KX450F - €8649

Tekst: Yente Dourte
Foto's: Target Press

Reageren

Registreer of log in om te reageren...