Eerste test Harley-Davidson FXDR 114: HARLEY 2.0 (+ video!)

door Thierry Sarasyn 9 september 2018

Harley-Davidson kondigde een maand geleden al ambitieuze plannen aan voor een niet al te verre toekomst. Maar op het tastbare bewijs van de progressieve wind die in het bedrijf waait, moeten we niet eens zo lang wachten. Zoveel werd duidelijk na de testrit van de nieuwe FXDR114. Noem dit gerust Harley-Davidson 2.0.

Stoer, lang en opvallend.

It's a Harley, Jim. But not as we know it.

Harley-Davidson noemt dit een Powercruiser en dat is wat de FXDR 114 ook is. Maar hij is méér dan dat. Dit is het eerste tastbare bewijs van waar Harley naartoe wil. Zonder de klassieke modellen in het gamma te verloochen, maar evenmin beperkt door de denkpatronen die daarbij horen.

Wij zien de nieuwe FXDR als de eerste telg van een nieuwe lichting. De motor heeft een eigen en zeer typerende stijl. Met heel strakke lijnen en nieuwe ideeën. Jawel, dit is nog steeds een softail met het veerelement achteraan goed verborgen. Maar de swingarm is wel een eendelige aluminium unit. Die omhult een knoert van een 240 mm achterband. Ook het subframe is in aluminium Vooraan is er een 43 mm upside down vork met dubbele 300 mm remschijven. De vormgeving is gedurfd en wat ons betreft bijzonder geslaagd. En het hart is de Milwaukee Eight tweecilinder met maar liefst 160 Nm koppel.

Ook de zwarte versie is geslaagd

Overal koppel

Harley is één van de weinige merken die het niet over pk’s heeft. En in hun geval hebben ze ook gelijk. Het topvermogen is bijkomstig en eigenlijk zelfs onbelangrijk. Omdat je met deze motor nooit op zoek gaat naar kracht bovenin het toerengebied. Die kracht heb je bij alle toerentallen al ter beschikking en bijgevolg ook onder alle omstandigheden en in zo goed als elke versnelling.

Aan 60 km per uur accelereren in vijfde versnelling is helemaal geen probleem. De power is er altijd. Bij Harley maken ze er geen geheim van dat dit 1868 cc-blok gemakkelijk 150 pk kan uitspuwen. Logisch ook. Maar niemand is daar op deze motor naar op zoek. Weinig andere motoren kunnen het verschil tussen koppel en vermogen zo goed duidelijk maken. En koppel is wat je hier nodig hebt.

De grootste grondspeling op een Softail. Niet één keer raakten de steuntjes.

Balls required

Met die punten in het achterhoofd rolden we de Griekse grootstad Thessaloniki uit. Niet meteen het evenbeeld van het toeristische witte dorp Santorini, maar een havenstad met veel ruwe kantjes. Geknipt decor voor de FXDR 114. Het eerste deel van de rit was vlak met open en niet al te goede wegen. Hier voelen we dat de FXDR achteraan erg strak is afgeveerd en dat past helemaal in de dragster stijl. De motor is lang. Met een wielbasis van 1.738 mm is stabiliteit geen probleem.

Dit is geen vederlichte middenklasser die je zomaar je wil oplegt. Het is een motor voor mannen - en vrouwen - met ballen.


We hadden verwacht dat de lange wielbasis in combinatie met de 240 mm achterband de FXDR wat onwillig zou maken in de bochten, maar in de lange slingers op weg naar de bergen rond Thessaloniki merkten we daar weinig van. Op de bochtige bergbaantjes voel je wel dat de FXDR 114 wat meer input nodig heeft dan de doorsnee motor.

Maar dat past helemaal bij het concept. Dit is geen vederlichte middenklasser die je zomaar je wil oplegt. Het is een motor voor mannen - en vrouwen - met ballen. In scherpe bochten is het werken. En na dat werk komt de beloning door die knauw aan het gas en de rauwe acceleratie. Heerlijk.

De twee in één uitlaat is knap. Maar stil.

Intens en bevredigend

Bochtenpikken met de FXDR is fysiek. Maar dat is goed. Je bent puur met motorrijden bezig. En met het opleggen van je wil aan de 1868 cc V-twin. Het is motorrijden in al zijn aspecten. Maar zonder onnodige poeha. Tractiecontrole is goed voor de veiligheid. Maar een goede achterband gekoppeld een doseerbare koppelberg is dat ook. En rijden met de FXDR in de Griekse bergen was tegelijk intens en bevredigend.

Tractiecontrole is goed voor de veiligheid. Maar een goede achterband gekoppeld een doseerbare koppelberg is dat ook.


Griekenland kan op het vlak van slechte wegen aanzien worden als een te duchten concurrent voor België en dus vloek je bij een nieuwe hobbel wel eens op die strakke achtervering. Maar bij elke acceleratie waarbij de achterkant net zo strak blijft als die van J-Lo in haar jonge dagen, komt er een brede grijns op je gelaat. Die veervoorspanning van de achterschokbreker is via een grote knop trouwens hydraulisch instelbaar, dus daar moeten we ten gepaste tijde nog meer eens verder mee aan de slag.

Grijns...

Onversneden powercruiser

Die hydraulisch regelbare schokbreker is trouwens maar één van de kenmerken waaraan je merkt dat Harley zijn huiswerk goed gemaakt heeft op de FXDR. De afwerking is nog verder verfijnd dan op de modellen die we kennen uit Milwaukee. Het zadel is vrij hard, maar comfortabel. De voorvork is dat ook. De tellerpartij is minimalistisch, maar biedt alle info die je nodig hebt. En de zithouding is euh... typisch.

Je zou vermoeden dat de rijpositie meer cool dan comfortabel is, maar na bijna 250 km over Griekse wegen stapten we af zonder pijn aan de rug of de tedere zone net daaronder.


Helemaal passend in de stijl van een dragster of powercruiser. Voeten ver vooruit. Armen ook. En met een breed stuur. Je zou vermoeden dat de rijpositie meer cool dan comfortabel is, maar na bijna 250 km over Griekse wegen stapten we af zonder pijn aan de rug of de tedere zone net daaronder. Om maar te zeggen: dit valt allemaal héél goed mee. En wie het stuur dichter bij zich wil, het zadel zachter en de voeten minder ver naar voor, vindt ongetwijfeld een motor waarop dit past. Maar het hoort niet bij de FXDR 114. Dit is een onversneden power cruiser, die je qua concept dichter bij pakweg een Ducati X-Diavel moet plaatsen dan bij je doorsnee Harley. Al moeten we dan nog eens nadenken wat een doorsnee Harley precies is...

Heerlijk strak in die lange slingers.

De schone is een beest

Want dàt is ie nu precies niet. Een doorsnee Harley. We zien dit als de eerste telg van een nieuwe lijn in de Harley familie. Heerlijk blok. Gedurfde én geslaagde styling. En een rijwielgedeelte dat binnen het concept waarin deze Powercruiser gebouwd is, uitstekend presteert. De nieuwe FXDR is tegelijk de schone en het beest. En we zijn er na die testrit nog steeds niet uit welke van die twee de bovenhand haalt.


Foto's: Harley-Davidson

Meer weten over de Harley-Davidson FXDR 114?


Technische gegevens

Motor
Type Luchtgekoelde viertakt twin Milwaukee Eight 114
Cilinderinhoud 1868 cc
Maximaal vermogen: nb
Maximaal koppel: 162 Nm bij 3.500 opm
Transmissie: 6 versnellingen
Eindoverbrenging: riem

Rijwielgedeelte
Frame: stalen buizenframe
Voorvork: upsd 43 mm upsd
Achterschokbreker: Monoshock, hydraulisch regelbare veervoorspanning.
Remmen Voor: Dubbele, 300 mm remschijven met vierzuigerklauwen
Achter: Enkele 292 mm schijf met dubbele zuigerklauw
Voorband: 120/70-19
Achterband: 240/40-18

Afmetingen
Wielbasis: 1738 mm
Drooggewicht: 289 kg
Tankinhoud: 16,7 liter

Prijs:
België: 25.000 euro
Nederland: 29.000 euro

Bekijk hieronder de video van de Harley-Davidson FXDR 114 in Griekenland

Bekijk hier de wel zeer uitgebreide fotogalerij van deze test

Reageren

Registreer of log in om te reageren...