Eerste test Ducati Panigale V4 en V4S: NIEUW HOOFDSTUK, NIEUWE NORMEN

door motornieuws 25 januari 2018

De Ducati Panigale V4 is misschien wel de motor waar door velen het meest naar uitgekeken wordt in 2018. Het wachten is voorbij, want MotorNieuws’ snelste testrijder Louis Wuyts ging de V4 testen op het circuit van Valencia. Niet makkelijk om Louwheelie onder de indruk te krijgen, maar het is de mannen van Ducati toch gelukt…

Eerste productie V4

Neen, de Panigale V4 is niet Ducati’s eerste V4. Hoogleraars geschiedenis zullen zich misschien de Apollo herinneren en er was natuurlijk de Desmosedici. Maar de Apollo ging nooit in productie en de Desmosedici werd op amper 1500 stuks gebouwd.
Zonder al te veel te muggenziften is dit dus de eerste productie V4 uit Borgo Panigale en het begin van een nieuw tijdperk voor Ducati.

De V4 is een opvallende motor geworden. Niet meteen door zijn uiterlijk dat nog (te) duidelijk verwant is aan de tweecilinder Panigales. Maar zijn blok met MotoGP DNA, het opvallende tweedelig frame dat rond dat blok gebouwd is.

Plaats van afspraak: het Ciruito Ricardo Tormo in Valencia

Beetje twin-gevoel behouden

Ook opvallend: dit is geen 1000 cc vierpitter, maar een 1103 cc. Waarom? Wel, Ducati wou het koppel onderin waarvoor de L-twins bekend stonden behouden. Meer cc’s betekenen altijd meer koppel. Deze heeft er 124 Nm maar die liggen bijzonder goed gespreid. Tussen 9.000 en 12.000 opm heb je constant het maximale koppel ter beschikking. Indrukwekkend. De 90° V4 heeft geen balansas nodig en staat bol van de MotoGP technologie. De 81 mm boring is trouwens precies dezelfde als die van de MotoGP Duc. En van MotoGP gesproken: de testlocatie was het Circuito Ricardo Tormo in Valencia.

Onwaarschijnlijk sterk onderin

Mix van voordelen

Rijdend voel je van bij meet af aan dat er hopen kracht komt van helemaal onderin. En het is ook nog kracht die heel gelijkmatig verdeeld is. Dat wil zeggen dat dit ding gaat en blijft gaan. Het voordeel van de V4 is dat hij stukken smaller is dan een vier-in-lijn, dus konden er wel wat extra cc’s in om het typische Ducati gevoel met veel kracht onderaan te behouden.

De V4 mixt de voordelen van een vier-in-lijn met die van een twin.


De V4 mixt de voordelen van een vier-in-lijn met die van een twin. Een beetje wat Yamaha met de crossplane viercilinder ook doet, maar toch op een totaal andere manier. Ducati’s nieuwe desmodromische klepbediening laat het blok ook toe om tot 14.500 opm. te gaan. Dat is erg veel voor een 1100 cc. Een deel van de kracht van de motor – en dat bedoel ik in alle opzichten – ligt voor een stuk in dit hoge toerental. Maar ook de contraroterende krukas is van grote waarde. En de twin-pulse ontstekingsvolgorde zorgt ervoor dat dit blok de goede karakteristieken van een twin met zich meedraagt.

Het alu Front Frame weegt amper 4,2 kg

Andere stijl

Met 214 pk is dit wellicht de sterkste standaard sportmotor van het moment. Maar het is ook een 1100 cc, dus de vergelijking met de éénlitermotoren klopt niet honderd procent. In ieder geval is er nog een Akrapovic lijn beschikbaar en die tilt het vermogen naar een indrukwekkende 226 pk. Het gaat natuurlijk niet enkel om het vermogen, maar ook om hoe het vrijgegeven wordt en hoe je het kunt benutten. En hier komen we terecht bij de niet te onderschatten rol van het rijwielgedeelte. De unieke constructie met een frame in twee afzonderlijke delen – blok centraal en een deel van het frame ervoor en een ander deel erachter – zorgt dat het blok iets anders gesitueerd is. Eigenlijk is het amper 4,2 kg zware aluminium Front Frame gebaseerd op ervaringen uit de MotoGP. Het brengt een andere rijstijl met zich mee. De andere gewichtsverdeling brengt meer gewicht op de voorkant. 54,5 procent om precies te zijn. En de bouw van de motor laat je ook toe om ver naar voor te gaan hangen in de bocht. Héél veel druk en heel veel grip vooraan dus.

Grenzeloos vertrouwen in de bochten.

Alles wat je wilt

Om de achterkant hoef je je evenmin zorgen te maken. De Pirelli Super Corsa’s bijten zich vast in het asfalt van Valencia en al er echt teveel vermogen komt, grijpt de tractiecontrole nauwelijks voelbaar in. Het duurde tot de namiddag sessies eer ik hard genoeg kon gaan om de achterkant te laten uitbreken. Maar de elektronica zorgt dat alles binnen de perken blijft.

Gewoon naar voor leunen in de bocht en het gas erop. Dit ding doet gewoon alles wat je wilt. Onwaarschijnlijk goed.


Gewoon naar voor leunen in de bocht en het gas erop. Dit ding doet gewoon alles wat je wilt. Onwaarschijnlijk goed. En de perfecte mix tussen het blok, het rijwielgedeelte en de elektronica met o.a. cornering ABS, tractiecontrole, wheeliecontrole...Dit voelt niet aan als een productiemotor, maar veeleer een fabrieksracer of een proto.

Duidelijk een Panigale. Maar wel een totaal andere.

Goed voor vele jaren

Ducati zat met de 1299 L-Twin aan het summum van wat haalbaar was om gelijke tred te houden met de viercilinders. Nu hebben ze deze V4 die niet alleen gelijke tred houdt, hij zet ook nieuwe normen. De V4 is op zich al een uitzonderlijke goede krachtbron. Maar wat Ducati ermee gedaan heeft is niet alleen binnenkomen langs de grote poort. Het is ook een basis leggen waarop ze weer verder kunnen bouwen, tot een stuk in het volgende decennium.

Uniek

Net zo belangrijk is dat Ducati dit geen kwetsbare circuitmotor gemaakt heeft, maar ook een uiterst betrouwbare motorfiets voor de openbare weg. Stel je voor: onderhoudsintervallen van 24.000 km.

Koop hem en je springt er gewoon op, rijdt van je huis naar een circuit, rijdt een ganse dag met een motor van het allerhoogste niveau en keert terug naar huis.


De standaardversie is beschikbaar vanaf 22.900 euro en de S kost 29.300 euro. Goedkoop is dat niet, maar je krijgt er wel een onwaarschijnlijke motor voor terug. Ik vind hem uniek. Koop hem en je springt er gewoon op, rijdt van je huis naar een circuit, rijdt een ganse dag met een motor van het allerhoogste niveau en keert terug naar huis. Dat is een combinatie die uiterst zeldzaam is. Heel benieuwd hoe de V4 op de weg presteert, maar voor circuitgebruik krijgt hij de hoogste score mee.

Tekst: Louis Wuyts
Foto's: Ducati


Meer weten over de Ducati Panigale V4?

Rotjob. Maar iemand moest het doen...

Technische gegevens Ducati Panigale V4 S

Motor
Type vloeistofgekoelde viertakt V4
Cilinderinhoud 1103 cc
Maximaal vermogen: 214 pk bij 13.000 opm
Maximaal koppel: 124Nm bij 10.00 opm
Transmissie: 6 versnellingen
Eindoverbrenging: ketting

Rijwielgedeelte
Frame: Aluminium Front Frame met blok als dragend onderdeel
Voorvork: 43 mm, Öhlins NIX 30 upsd vork volledig instelbaar
Achterschokbreker: TTX 36 Öhlins Monoschock volledig instelbaar
Remmen Voor: Dubbele 330 mm schijf, radiaal gemonteerde Brembo vierzuigerklauwen, BOSCH cornering ABS
Achter: Enkele 245 mm schijf met tweezuigerklauw

Afmetingen
Wielbasis: 1.469mm
Rijklaargewicht: 195 kg (174 kg droog)
Tankinhoud: 16 liter

Prijs:
Panigale V4: 22.900 euro (BE) en 26.190 euro (NL)
Panigale V4S: 29.300 euro (BE) en 32.390 euro (NL)
Panigale V4Speciale: 39.900 euro (BE) 45.190 euro (NL)

Bekijk de zeer uitgebreide fotogalerij van de test in Valencia

Reageren

Registreer of log in om te reageren...