Yamaha R3 Cup Oschersleben

door Jill Danneels23 juli 2019

Afgelopen weekend was het circuit van Oschersleben strijdtoneel voor de Yamaha R3 Cup. Opnieuw was de Cup onderdeel van het Alpe Adria International Motorcycle Championship. Met andere woorden, er werd gecombineerd gereden met het Europese Supersport 300 kampioenschap. Last but not least: ook Levi Badie, afkomstig uit de R125 Cup, verscheen er aan de start met het Benro Racing team. En hoe!

Tropische temperaturen

Onder een stralende zon werden de vrije trainingen op vrijdag opgevolgd door de kwalificaties op zaterdag. Landgenoot Sacha De Vits slaagde erin de snelste ronde te klokken met 1.38.6. Daarop volgend kwamen Van den Broek en Molenaar. s Middag werd de eerste wedstrijd gereden, met temperaturen die opliepen boven de dertig graden.

Race 1

Het was al snel duidelijk dat Molenaar en De Vits de strijd zouden uitvechten om de winst. In de laatste ronde werd het nog even spannend, maar het was toch Molenaar die aan het langste eind trok. Op een paar tienden van een seconde weliswaar. Van den Broeck kon het tweetal niet volgen en zou een eenzame race rijden op de derde positie. De strijd om de vierde plaats ging tussen Svendsen, Doornenbal, Smits, De Boer en Badie, die snel een goed ritme te pakken had met de R3. De groep eindigde in bovenstaande volgorde.

Race 2

Ook in de tweede race waren de temperaturen extreem tropisch. Van den Broeck wist nu wel aansluiting te vinden bij Molenaar en De Vits en er werd paar keer van positie gewisseld. Het zag ernaar uit dat De Vits de overwinning op zijn naam kon schrijven, tot Van den Broek in de laatste bocht beter uitkwam en zo net sneller over de finishlijn passeerde. De strijd om de vierde plaats ging tussen Badie, Svendsen, Van Duffelen, Smits, De Boer en Birgit Scheffer, het enige meisje in de wedstrijd. Uiteindelijk was het Svendsen die vierde eindigde, net voor Levi Badie.

Molenaar kende een goede start van het weekend. Mijn tempo was vanaf de vrije trainingen gelijk goed. Na een goede start in de eerste race kon ik samen met Sasha meteen weglopen van de rest. De laatste ronde heb ik er alles aan gedaan om mijn koppositie te behouden maar toch lukte het Sasha om zijn machine naast me te zetten in de laatste bocht maar daardoor as zijn exit niet optimaal en kon ik hem op de streep toch nog pakken! De tweede race was een beetje rommelig met rijders waarvoor ik moest uitwijken, ik kwam ook even naast de baan en als je geen slipstream meer kan pakken ben je gezien. Maar al met al ben ik toch weer een puntje ingelopen voor het kampioenschap.

Voor Van den Broek was het precies omgekeerd. De eerste race had ik een matige start en kon ik de aansluiting bij Sasha en Thom niet vinden. De tweede race had ik een goede start en toen Thom in de eindfase voor een gevallen coureur moest uitwijken wist ik dat het tussen Sasha en mij zou gaan. Bij het ingaan van de laatste ronde was het gat op hem nog iets meer dan 0.5 seconde maar hij maakte een klein foutje en ik had een goede laatste bocht, waardoor ik in de run naar de finish nog net aan hem voorbij kon gaan! Ik ben bovendien helemaal tevreden omdat ik op Oschersleben nooit zo sterk was, ik ging voor het podium maar op winst had ik niet gerekend.

Voor Badie was niet alleen de motor maar ook het circuit nieuw. Ik had pas een paar keer getraind op de R3 en het is even wennen aan de hogere snelheid en langere, snellere bochten dan de kartbanen waar ik normaal gesproken met de R125 op rijd. Maar het ging niet verkeerd, ik had in de eerste race nog de meeste moeite met de rijders uit de andere klassen die meer vermogen hebben maar dezelfde rondetijden rijden en je eigenlijk ophouden. In de tweede race heb ik het grootste gedeelte van de race op een mooie vierde plaats gelegen, wat best lastig was met veel wind en zonder slipstream. Helaas kwam Oliver me nog net voorbij maar ik heb super veel geleerd dit weekend en kijk nu al uit naar de volgende race op Assen!

Reageren

Registreer of log in om te reageren...