Sasha de Vits winnaar Yamaha R3 Cup 2019

door Jill Danneels30 september 2019

Afgelopen weekend haalde Sasha de Vits de titel binnen in de Yamaha R3 Cup 2019. Verdiend. Zo zag de laatste R3-wedstrijd eruit in het Duitse Hockenheim:

Zestien races

Het Yamaha R3 Cup seizoen werd dit weekend afgesloten in het Duitse Hockenheim. Maar liefst zestien races stonden op het programma en deze werden afgelopen weekend in stijl afgesloten. In de eerste helft van het kampioenschap was Sasha de Vits de ongenaakbare winnaar, maar vanaf de tweede helft wist Thom Molenaar zich goed te positioneren en zelf even de leiding in de tussenstand over te nemen. Nadat Molenaar vorig weekend in Assen tweemaal crashte, nam de Vits de leiding opnieuw over met 32 punten voorsprong. En zo geschiedde..

Kwalificaties

De vrije trainingen werden in de regen verreden en daarbij was De Vits al direct snel. Ook bij de eerste kwalificatie was de baan nog nat en zette hij de snelste tijd op de klokken. Pas in de tweede kwalificatie werd er op een droge baan gereden en was het snel schakelen voor de coureurs. Niek van den Broek deed dat het beste met een rondetijd die meer dan een halve seconde sneller was dan die van De Vits. Oliver Svendsen zette de derde tijd neer voor Molenaar, Eddie de Boer, de Australische gastrijder Stauffer en Sven Doornenbal.

Race 1

Van den Broek, De Vits en Stauffer waren goed weg bij de start en sloegen direct een gat op de achtervolgers. Van den Broek zette alles op alles bij een poging om in de beginfase weg te rijden van De Vits maar wilde daarbij net iets te veel en kwam hard ten val. Molenaar wist het gat naar de Vits en Stauffer dicht te rijden en nam Svendsen daarbij mee in zijn achterwiel. Er ontstond een kopgroep van vier man waarbij de verrassend sterk rijdende Stauffer in de eindfase de beste papieren leek te hebben. Molenaar positioneerde zich in de voorlaatste ronde nog achter Stauffer maar kon een aanval van De Vits niet afslaan. De overwinning ging dan ook naar Stauffer voor De Vits en Molenaar. Svendsen zag een fraaie vierde plaats voor zijn neus verdwijnen toen hij in de laatste ronde ten val kwam. Op afstand van Molenaar werd De Boer vierde. Daarachter wist de zeer sterk rijdende Xavier van Duffelen op de finishlijn nog net Sven Doornenbal voor te blijven en vijfde te worden. Twan Smits werd zevende voor Birgit Scheffer en Luuk de Ruiter.

Stauffer krijgt als gastrijder geen punten en daardoor gingen er 25 punten naar De Vits, die daarmee zichzelf al verzekerde van het kampioenschap.

Start Race 1, de Vits op kop

Race 2

In de middag werd de tweede race verreden. Van den Broek was bij de start direct goed weg. Hij kreeg De Vits mee in zijn wiel en het tweetal zou de hele race bij elkaar blijven. Er werd voortdurend van positie gewisseld maar het was Van den Broek die als eerste het laatste rechte stuk opkwam en de overwinning greep. Op afstand volgden Molenaar en Svendsen. De Deen was in de laatste ronde dichtbij een podiumplaats toen Molenaar nog even naast de baan kwam. Molenaar herstelde zich op tijd en stelde de derde plaats veilig. Kort daarachter wist De Boer vijfde te worden door nog net Van Duffelen achter zich te houden, die opnieuw een sterke race reed. Stauffer wist zijn goede vorm van de eerste race niet vast te houden en eindige als zevende voor Doornenbal. Smits kwam ten val en ondanks dat hij zijn machine weer aan de praat wist te krijgen zat een goede klassering er voor hem niet meer in.

Podium Race 2

Titel

De kampioenstitel van de Yamaha R3 Cup gaat naar de Belgische Sasha de Vits. Hij reed een sterk seizoen en pakte de titel in een bekeken race. Ik heb niet al te veel risico genomen in de eerste race, tweede achter Stauffer was prima, zeker omdat hij toch niet meedeed voor de punten. Uiteraard ben ik blij met het kampioenschap en kijk ik tevreden terug op het Yamaha R3 Cup seizoen. De bijzonder goede sfeer die er in deze klasse heerst maakt de overwinning alleen maar mooier!

De jonge Deen Svendsen greep in de eerste race net naast het podium. In de laatste ronde verloor ik de achterkant en kwam ten val. Dat gaf wel wat frustraties want ik wilde mijn stijgende lijn doorzetten. De tweede race voelde de motor beter aan en ik had een geweldig gevecht met Thom. De vierde plaats vlak achter hem voelde als een podiumplaats. Ik ben mijn team, Joey Litjens en iedereen die me volgt in Denemarken dankbaar voor hun vertrouwen in me. Ik heb veel geleerd en kijk er nu al naar uit om volgend jaar nog sterker aan de start te verschijnen!

Yamaha R3 Cup coƶrdinator Joey Litjens kijkt tevreden terug op het seizoen. Er werd dit seizoen erg hard gereden, niet alleen op Assen maar op alle circuits. De coureurs laten daarbij volwassen rijgedrag zien en zijn serieus bezig met de afstelling van de motor. Op de baan in hard maar eerlijk gevecht en naast de baan een bijzonder goede omgang met elkaar. Mijn target is dan ook zeker gehaald.

Uitslagen

Race 1:
1 Max Stauffer
2 Sasha de Vits
3 Thom Molenaar

Race 2:
1 Niek van den Broek
2 Sasha de Vits
3 Thom Molenaar

Eindstand Yamaha R3 Cup 2019:
1 Sasha de Vits
2 Thom Molenaar
3 Niek van den Broek

Reageren

Registreer of log in om te reageren...