(Motor)sporters beleven meer

door motornieuws 6 september 2019

‘Sporters beleven meer’, met die slogan roept Sport Vlaanderen september al voor de elfde keer uit tot ‘maand van de sportclub’. Op 18 september vraagt de organisatie dat alle scholieren in de outfit van hun sport(club) naar school gaan. De redactie van mxmag.be pakt deze sportieve aandacht aan om de jonge motorsporter in de kijker te zetten.

Stefan Everts

Want België was ooit het mekka was van de motorcrosswereld. René Baeten, Joël Robert, Roger De Coster, André Malherbe en Georges Jobé mogen dan misschien wat in vergeten zijn, de namen van Harry en Stefan Everts, Eric Geboers, Joël Smets en Steve Ramon moeten toch nog steeds een belletje doen rinkelen bij het grote publiek. De Belgische motorcrossgeschiedenis kan terugblikken op enkele succesvolle generaties, waarbij het crossvirus vaak binnen de familie doorgegeven werd.

Als je alle meervoudig wereldkampioenen motorcross op een rijtje zet, zitten er 8 Belgen bij de eerste tien. The Legend (Stefan Everts) spant de kroon met tien titels. Tot vandaag is hij hierbij niet geëvenaard. De passie voor de sport, van vader op zoon/dochter doorgegeven, bleek ook in zijn geval het geheime ingrediënt voor de kampioenendrank. Het contrast tussen de sportieve prestaties van toen met de media-aandacht en omkadering (vanuit de overheid) voor de huidige generaties kan haast niet groter zijn.

Het mag dan geen vanzelfsprekendheid zijn om in tijden van klimaatopwarming en bekommernis om uitstoot- en geluidsnormen te pleiten voor gemotoriseerde sporten, het is wel treffend dat de verhoudingen ten opzichte van andere sporten wel erg scheefgetrokken zijn.

Jeremy De Kerpel

Omdat dit geen klaagzang mag worden, zetten we vandaag de spot op één van de jonge sporters die ons landje rijk is. Eéntje die elke week vanuit z’n helm het terrein overschouwt en met een draai aan het gas de bocht uitrijdt. Eéntje die droomt van een carrière in de motorcross. Met dit interview willen we een duim opsteken naar alle jonge crossers in hun ambitie een volgende Everts, Smets, Ramon of Van Horebeke te worden.
We spraken Jeremy De Kerpel op een warme augustusdag tijdens een wedstrijd in Lille.

Jeremy De Kerpel

Mijn sport is motorcross

MX MAG: Dag Jeremy, wil je je kort even voorstellen?

Jeremy De Kerpel: Ik ben Jeremy. ‘k Ben 10 jaar oud en ‘k woon in Buggenhout. Mijn sport is motorcross. Je kan me herkennen aan het nummer 78. Op mijn shirt staat ‘Jerre 78’.

MX MAG: Wanneer begon je te crossen?

Jeremy De Kerpel: Ik rij ondertussen vanaf mijn vier jaar met de motor. Dit is mijn vierde seizoen waarin ik wedstrijden rijd.
MX MAG: Waar komt de crossmicrobe vandaan?

Jeremy De Kerpel: Crossen zit bij ons wel in de familie. Mijn neven, mijn nonkels en mijn pépé hebben allemaal gecrosst of crossen nog. Natuurlijk ben ik ook als kleine jongen mee gaan kijken naar de cross met mijn ouders. Ik kreeg dus al heel vroeg goesting om zelf te rijden.

MX MAG: Waarmee rij je momenteel?

Jeremy De Kerpel: Nu rij ik nog met een KTM 65cc met kleine banden, maar ik kijk wel al uit naar het moment dat ik kan overstappen naar iets groters!

MX MAG: Hoe ervaar je de sfeer onder de jonge crossers?

Jeremy De Kerpel (lacht): We kennen mekaar wel goed. We zijn ook echt vrienden, behalve als we crossen, dan willen we allemaal winnen. Als het hek omlaag gaat, worden we even concurrenten!

MX MAG: Wat vind je fijn aan je sport?

Jeremy De Kerpel: Ik vind het echt tof om snel te rijden en over de bergen te springen. Ook als ik een bocht echt goed kan nemen en uitrijden, geeft dat wel een kick.

MX MAG: Wat vind je minder fijn aan je sport?
Jeremy De Kerpel (denkt even na): Ik ben soms wel bang om me te kwetsen. Geblesseerd raken, daar lig ik wel eens van wakker.

MX MAG: Hoe reageert je omgeving op je sport?

Jeremy De Kerpel: Iedereen is wel vrij positief. Ik voel mij echt gesteund door mijn omgeving. Ze staan voor 100% achter mij en mijn sport.
MX MAG: Lukt het om school en sport te combineren?

Jeremy De Kerpel: In september ga ik naar het zesde leerjaar. Tot nu toe lukte het om het schoolwerk en het crossen te combineren. Het is soms wel wat puzzelen om huiswerk of lessen te combineren met trainingen en wedstrijden. Dan moeten we alles goed inplannen, zodat ik op tijd kan vertrekken voor de cross.

MX MAG: Waar droom je van?

Jeremy De Kerpel (enthousiast):Dat is een makkelijke vraag… Mijn grootste droom is om ooit wereldkampioen te worden!

MX MAG: Wat zou je zeggen aan alle ouders van kinderen die er van dromen om te crossen?

Jeremy De Kerpel: Ik zou hen zeggen... als je kind er van droomt om te crossen, laat het dan zeker eens proberen. Het is echt een toffe sport!

MX MAG: Dat vind ik een mooie slotzin voor dit interview. We wensen jou en je cross-vrienden nog heel veel sportieve pret. Want het klopt echt wel, wat Sport Vlaanderen beweert: Sporters beleven meer plezier!

Tekst Koen Robberechts - mxmag

Reageren

Registreer of log in om te reageren...