When Cars meet Bikes

door motornieuws 1 november 2016

Some guys have all the luck! Julian Messent van Historic Competition Services is er zo eentje! Julian leeft tussen wagens die je zelfs als doorwinterd liefhebber hoogst zelden te zien krijgt. En tussen al dat moois ontdekten we ook enkele speciale motorfietsen. Want Julian is vooral ook een motorliefhebber. En dat resulteert in een unieke verzameling.

Een originele Bentley Blower uit de late jaren 20. Zo'n ding verbruikt in raceomstandigheden een liter benzine per kilometer en liep ten tijde van paard en kar al 200 per uur. Ettorio Bugatti noemde deze gigantische Bentley’s de snelste vrachtwagens die hij ooit zag. Bij Julian staan er twee in de werkplaats. Een nog exclusievere Alfa Romeo 8C? Toch een ding dat vlotjes de kaap van de 5 miljoen Euro rondt. Julian heeft er een staan. Een Talbot Lago in rally-trim? Yes! Een kleine kudde Lagonda's? Jawel! Een Lancia Kappa racewagen uit 1919? Check! De wagens behoren allen toe aan de internationale klandizie van Julians bedrijf Historic Competition Services uit Wommelgem.

Exclusieve wagens en opmerkelijke motoren. Van de CB1100R werden er amper 4.000 gebouwd.

Motorliefhebber

Van zo’n beetje overal ter wereld komen klanten afgezakt naar Wommelgem om hun peperdure race- en concourwagens laten onderhouden, herstellen of aanpassen. Julian staat dan ook bekend als een van de beste techniekers in het wereldje. Maar meer dan dat wordt Julian erkend als iemand die geen enkele technische uitdaging uit de weg gaat. Motorblok of carburator gieten? Geen probleem. Nieuwe handgeklopte carrosserie bouwen? No problem. De lijst met bijzondere realisaties in lang, heel lang. Voorlopig kroonstuk is een volledig zelf gebouwde wagen op basis van een Lagonda. Een juweel dat de gepaste naam ‘Julian Special’ kreeg en die op diverse concours met de hoofdprijs aan de haal ging. Nu vraagt u zich allicht af waarom we op deze fijne site aandacht besteden aan oldtimer wagens? Wel, hoewel Julian Messent leeft tussen de allermooiste wagens, is hij bovenal een motorliefhebber.

Julian Messent is vooral een motorliefhebber.

Brede smaak

In zijn zeldzame vrije tijd zijn het al motoren wat de klok slaat. Hij kon er dan ook niet aan weerstaan om enkele prachtige tweewielers op te stellen tussen de super exclusieve vierwielers. Meestal zijn de klanten van Julian niet geïnteresseerd in de pareltjes uit de jaren 70 en 80. Maar dat zal hem worst wezen. Hij wil de motoren dicht bij hem om er naar te kijken, er aan te voelen en er zo nu en dan even mee te ontsnappen uit de wereld van miljonairs. Julian heeft een voorkeur voor originele motorfietsen van diverse pluimage. Een Honda CB1100R vindt hij geweldig, maar voor de charmes van een Bultaco trialmotor of een originele Husqvarna CR 450 valt hij evenzeer.

Juweeltjes in een hoekje.

Eigen inbreng

Slechts heel af en toe kan hij er niet aan weerstaan om z’n technische stempel te drukken op deze machines. De prachtige BSA enduro werd voorzien van zelfgemaakte cilinders, zuigers, een eigen krukas en aangepaste carters. Het ding ziet er niet enkel schitterend uit, het geeft ook klappen om kippenvel van te krijgen. Een van de meest bijzondere motoren is de blauwe BSA Dessert racer. Julian kocht deze machine op Ebay, gewoon omdat hij het een mooie originele machine vond. Tot hij op een dag een telefoontje krijgt uit Californië met de vraag om de BSA te verkopen. Over een prijs wordt niet gesproken, die mag Julian vrij bepalen. De BSA blijkt immers een van de meest succesvolle machines uit de Amerikaanse motorsportgeschiedenis te zijn. Nick Hunter won er destijds zowat alles woestijnraces in Noord Amerika en Mexico mee. Een anonieme Amerikaanse verzamelaar (Jay Lenno?) wil de machine kost wat kost. Maar Julian denkt er niet aan de motor van de hand te doen. Daarvoor is de liefde tussen hem en de BSA te groot. Op de vraag waar hij nu het meest van houdt, de uitzonderlijke wagens of de motoren antwoordt Julian gortdroog: The bikes! Cars are...just cars. Een man naar ons hart!

Tekst en foto's: German Ooms

Neem hier ook eens een kijkje op de website.

Deze BSA heeft een grote geschiedenis en is bijzonder gegeerd. Maar hij blijft in Messents verzameling.

Bekijk de uitgebreide fotogalerij van de verzameling van Julian Messent en Historic Competition Services

Reageren

Registreer of log in om te reageren...