Triumph Adventure Experience: iedereen avonturier

door motornieuws 1 april 2019

Vraagje van Triumph: of we wilden deelnemen aan hun Adventure Experience op het terrein van Experience Island in het Nederlandse Loon op Zand.
We scrollen mentaal even door het Adventure-Gamma van Triumph en zien het al helemaal zitten om de Triumph Tiger 800 en Tiger 1200 eens op het onverhard de sporen te geven!

Experience Island

Vanaf 09.30u worden we verwacht in de gezellige bar van Experience Island. Het onthaal is zeer hartelijk en na een deugddoend ontbijt maken we ons op voor een half uurtje intro. Na deze uitleg zijn we helemaal klaar om erin te vliegen.
Tegen onze verwachtingen in, geen Tigers, maar gloednieuwe Scrambler 1200XC en XE-modellen! Onze ervaring op het onverhard is vrij beperkt: ooit hebben we onze motor eens op een grasplein geparkeerd… Dus is het even slikken wanneer we een been over de dikke 1200-motor gooien en het terrein bekijken.
Onze instructeurs lachen ons nog eens bemoedigend toe voor we met de opwarmingsoefeningen te beginnen: slalom, achtjes rijden en een zandheuveltje opdraaien.
Na een half uurtje opwarmen waarbij we voortdurend bijgestuurd worden, hebben we alles voldoende onder de knie om aan het echte werk te beginnen.

Even opwarmen en hup!

Trucks en Defensie

In gestrekte draf rijden we over een bospad vol putten en hobbels waar meteen ook opvalt dat de Öhlins schokbrekers en Showa voorvork van de Scrambler echt voor dit werk gemaakt zijn. Stilaan ebt de spanning wat weg en komt er een hele portie genot voor in de plaats.
Ik heb wat tijd om de omgeving in me op te nemen: op het domein komen verschillende dakar-teams oefenen, zelfs met trucks, en defensie komt er regelmatig hun vaardigheden aanscherpen. Ook 4x4 voertuigen en quads komen hier aan hun trekken. Het is dus terecht de grootste speeltuin van Nederland voor off-road liefhebbers!
De Triumph Adventure Experience kan dus terecht met trots uitpakken op deze locatie!

Mooie line up om de Experience mee aan te pakken.

Op en af

Aan de voet van een steile zandhelling houden we halt en krijgen we uitleg over onze eerste oefening. Onze instructeur Luc rijdt de helling op en af alsof het niets is en dan is het onze beurt. Hij zei al tijdens de briefing: “Als ik het kan, kunnen jullie het ook”. Met die gedachte én deskundige uitleg, rijden we naar boven en tot onze verbazing halen we het nog ook! Geen tijd om te vieren, want wie omhoog gaat, moet ook weer naar beneden en zonder aarzelen sturen we onze Scrambler de helling af. Opnieuw krijgen we allemaal weer persoonlijke tips en worden we wat bijgestuurd en al gauw rijden we als echte Steve McQueens en Bud Ekins’n de helling op en af vanuit verschillende hoeken. So far so good.

We verzamelen allemaal aan de voet van de helling en luisteren aandachtig naar de uitleg over de volgende etappe: we gaan namelijk een flinke boswandeling maken. De korte theorie-sessie doet ook dienst als pauze en die is perfect getimed. Al snel rijden we een bos in en wordt een hele nieuwe dimensie toegevoegd. Naast motorbeheersing en hellingen, moeten we ook rekening gaan houden met iets meer slijk en bomen. Ondertussen hebben we zoveel bijgeleerd, dat we zonder al te grote problemen het bos doorkruisen. Dit is echt genieten en wat zijn die 2 instructeurs geweldig goed in wat ze doen. Zonder het te merken gaat de moeilijkheidsgraad omhoog en voor we overmoedig kunnen worden en fouten maken, sturen ze ons een andere richting uit.

Oefening baart kunst!

Gas!

Na de broodjeslunch rijden alweer een andere richting uit en er wordt al redelijk stevig aan het gas gedraaid (wat een verschil met de schuchtere groep die deze ochtend op pad trok). We rijden elke heuvel op en af om uiteindelijk aan een parcours aan te komen bezaaid met kombochten, plassen, sporen, zand, heuvels enz. Opnieuw krijgen we voldoende uitleg om ook deze nieuwe uitdaging te kunnen trotseren. Het is een combinatie van alles wat we tijdens de ochtend geleerd hebben, maar nu we het allemaal samen voorgeschoteld krijgen, is het plots niet meer zo vanzelfsprekend. Eén voor één duiken we het parcours in en laten het motorkoppel zijn werk doen om ons overal probleemloos voorbij te loodsen.

Het zelfvertrouwen groeit snel.

Ook op Zolder

We verlaten het parcours en vanaf nu is het opperste concentratie. We denderen over heel het terrein en geen enkel obstakel wordt nog uit de weg gegaan. Het is allemaal nog net iets steiler, dieper, hoger en lager.
De Triumph Adventure Experience kun je trouwens ook volgen in het domein van Circuit Zolder. Onder de deskundige begeleiding van Bert van Motokhana, kun je je als beginner of gevorderde wagen aan een aantal specifieke oefeningen: rijden op een rolkeibaan, er zijn kombochten, een remtechniek-plaats, enz. Dus niets houdt je tegen om op beide locaties op avontuur te gaan. Fun verzekerd!
De Triumph Adventure Experience heeft zijn naam niet gestolen: wat een ervaring! Met top-instructeurs die ook fungeren als mental coach en psycholoog leer je ongelooflijk veel bij op korte tijd. De Scrambler 1200 XC en XE zijn uitstekende motoren om mee te off-roaden.
Met een trainingscentrum in Nederland en België, kun je makkelijk vanuit heel de Benelux proeven van de Triumph Adventure Experience.
Voor de prijs hoef je het niet te laten: 270 euro inclusief Triumph huurmotor of 150 euro met je eigen motor. En iedereen heeft sowieso de mogelijkheid om in de namiddag een uur lang de Triumph Tigers of Scramblers te testen!

Tekst: Jochen Van Maele
Foto's: Triumph, JVM

Meer weten over de Triumph Adventure Experience?

Reageren

Registreer of log in om te reageren...