MAGDA? Foute waarschuwingen ter afschrikking: MAG DE OVERHEID LIEGEN?

door Thierry Sarasyn 2 mei 2017

Mag de overheid liegen? Dat is een goede vraag. Maar dat ze doet het in elk geval. Zowel op gewestwegen als op kleinere wegen zie je vaak de melding dat er een flitscontrole is, terwijl dat helemaal niet zo is. En dus liegt men.

Flitscontrole? Not.

Magda?

En neen, je mag niet liegen. Maar onder het mom van het verhogen van de verkeersveiligheid komen de steden en gewesten er wel mee weg. Op heel wat plaatsen staan gedigitaliseerde snelheidsmeters. Soms laten die je waarheidsgetrouw weten dat je onder of boven de maximum toegelaten snelheid zit. Maar vaak komt er onder de aangegeven snelheid ook de waarschuwing 'Flitscontrole'. Terwijl er heinde en ver geen vaste of mobiele radar te bespeuren valt.
Het afschrik effect is onmiskenbaar. Maar de waarschuwing slaat nergens op.

Blijft de vraag of dit mag. Het antwoord daarop is: neen. Maar tegelijkertijd is het moeilijk om er iets tegen te beginnen. Als er ooit wel eens een flitscontrole geweest is, of er kan er ooit eentje komen, kan men beweren dat de waarschuwing daarop slaat. Mocht er dus al iemand tijd, zin en geld hebben om dit via gerechtelijke weg aan te vechten, dan nog blijft de uitkomst hoog onzeker. En omdat we allemaal wel betere dingen te doen hebben of ons geld beter kunnen besteden gebeurt dat niet. Maar dat wil niet zeggen dat dit koosjer is. Ga maar eens na hoe een politieker die flagrante leugens vertelt, daarop steevast gecounterd wordt door de oppositie. Maar aangezien dit niet om personen, maar instanties gaat, kan alles zijn gangetje gaan. Is dit erg. Neen. Kun je er aanstoot aan nemen? Wij vinden van wel.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...