VIAS wil flitscontroles door privé bedrijven laten uitvoeren

door Thierry Sarasyn 27 december 2019

Het verkeersinstituut VIAS wil in de toekomst flitscontroles door privé bedrijven laten uitvoeren. De privé bedrijven zouden niet betaald worden per geflitst voertuig, maar via een vast tarief.

Snelheidscontrole door privé firma

VIAS wil een deel van de snelheidscontroles in handen brengen van privé bedrijven, zodat de politie de handen vrij heeft voor ander werk, zoals bijvoorbeeld strengere alcoholcontroles.

Door het zogenaamd 'outsourcen', zouden snelheidscontroles worden uitgevoerd door wagens die rijden op vaste trajecten die de politie vooraf bepaalt. Het is niet mogelijk om privé personen andere privé personen te laten beboeten, maar de vaststelling van een overtreding zou wel mogelijk gemaakt kunnen worden. Zodat de politie later de boetes kan uitschrijven. De privé-firma’s zouden niet betaald worden per boete, maar via een vast tarief. Het zou niet onlogisch zijn dat bedrijven die een hoger aantal overtredingen beloven vast te stellen, ook meer kans maken om de contracten in de wacht te slepen.

In Frankrijk is het momenteel al zo dat privé bedrijven ingeschakeld worden om radarcontroles uit te voeren. In België zijn er al vaste radars en trajectcontroles om snelheidsovertredingen vast te stellen zonder dat de politie daarvoor rechtstreeks ingeschakeld wordt. Het inschakelen van privé bedrijven voor radarcontroles zou een derde manier zijn om politie-loos te flitsen.

Foto's: Shutterstock

Reageren

Registreer of log in om te reageren...