Tien vrouwen, tien trials: twintig maal dolle pret.

door motornieuws 23 november 2018

Geef hen een tweewieler, in dit geval een trial, en een brede glimlach komt tevoorschijn. Motornieuws maakte kennis met Endurocats, een Nederlands online-platform dat georganiseerd wordt door en voor vrouwen. Marieke Blokland en Maaike Witzel zijn de drijvende krachten achter dit mooi initiatief. Onlangs werd een Trialinitiatie gehouden, onder leiding van Alex van den Broek - de enige echte- en wij waren alvast heel nieuwsgierig.

Wikipedia legt uit: Trial is een tak van de motorsport waarbij het er om gaat een aantal uitdagende hindernissen te nemen zonder de grond of de hindernis met de voet te raken. De naam is afgeleid van het Engelse "to try" (proberen, beproeven). Bij motortrial dient de rijder over een zeer goed evenwichtsgevoel te beschikken, hetzij van nature, hetzij dankzij jaren van training.

Alex van den Broek

Toegegeven, moeder natuur heeft me niet echt gezegend met geduld en beheersing. Het gedeelte goed evenwichtsgevoel kunnen we dus achterwege laten. Met een groot vraagteken en vol enthousiasme trokken we richting Breda, waar tien vrouwen een Trialinitiatie zouden volgen onder het alziend oog van Alex van den Broek.

Mijnheer van den Broek blijkt een heel ervaren piloot te zijn. Met een palmares van elfvoudig Nederlands kampioen trial, zesvoudig jeugdtrialkampioen, Nederlands kampioen Enduro, Dakar-finisher, en ga zo maar even door, zijn de verwachtingen hoog. We beloven er een lap op te geven en ons euh… mannetje te staan.

Start van de dag… Er wordt benadrukt dat een goede basishouding essentieel is in het trialgebeuren. We denken dat moedertje natuur ons heeft gezegend met dergelijke skills, maar niets is minder waar. We toeren wat rond, proberen met grote hilariteit achtjes te vormen, de een met duidelijk meer offroad-ervaring dan de ander. Sommige adrenalinekikkers gaan reeds het bos is, verleggen hun grenzen en gaan op hun bakkes. Geluk, tevreden gezichten en ongeduldigheid… mogen we meer?

Ja, we mogen meer! Na een deugddoende middagpauze begint het echte werk. We krijgen een traject toegewezen: extreem korte bochten, grote keien, dalingen die een weesgegroetje rechtvaardigen, boomstronken trotseren en ons evenwicht in vraag stellen. Bij aanvang lijkt het onmogelijk, gedaan met ons grote bakkes. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Wat zei u, Wikipedia?

Eentje die bijna de rivier intuimelde, bij aanvang stilvallen tussen de keien en de balk missen. Eerlijk gezegd, we bewonderden het geduld van mijnheer van den Broek! Maar zijn geloof werd bevestigd, op het eind van de dag bewezen we onze trial-kunsten. Geen grote brokken, maar plezier, heel veel plezier! Eentje ging de volgende dag meteen een trial kopen, iets van gras en groeien.

Het was een superervaring, op naar meer!


Tekst: Jill Danneels

Reageren

Registreer of log in om te reageren...