Terug van nooit weggeweest: DAAR IS DE NIEUWE HONDA MONKEY

door Thierry Sarasyn 23 april 2018

De Honda Monkey bereikte vanaf de jaren zeventig een enorme populariteit. Zijn concept waardoor de Monkey opvouwbaar was en gemakkelijk te berijden dankzij o.a. de centrifugale koppeling, maakte hem in sommige landen nog populairder dan de Dax. Nu is de minibike terug, niet langer plooibaar, in 125 cc versie en met veel respect voor het originele design. Vanaf augustus staat hij bij de dealers.

De nieuwe 2018 Honda Monkey heeft een moderne, hoge kwaliteit uitrusting waaronder USD voorvorken, dubbele achtervering, LCD dashboard, op IMU gebaseerde ABS en volledige LED verlichting. Het 125cc luchtgekoelde motorblok heeft een topvermogen van 6,9kW / 9,4pk en een verbruik van 1 op 67 km / 1,5 liter per 100 km, met een rijklaargewicht van 107 kg.

De Honda Monkey is een icoon uit de jaren ’70, maar werd voor het eerst geintroduceerd in 1961.
In 1969 werden de wielen vergroot naar 8-inch en een jaar later in 1970 werd de Monkey mogelijk n?g populairder door de toevoeging van snel te demonteren voorvorken, waardoor de Monkey makkelijk achterin de kofferbak van een (kleine) auto paste.
1978 is het jaar dat de start van de echte prime-time voor de Monkey markeert. In dit jaar werd de Monkey compleet opnieuw ontworpen met de druppelvorm tank en werd erg populair binnen de enorme RV (Recreational Vehicle) markt in Amerika; veel bestuurders zochten makkelijk vervoer voor wanneer ze eenmaal geparkeerd stonden. Met 3 versnellingen en een centrifugaal-koppeling (geen specifieke motor ervaring nodig om het te rijden) heeft de Monkey duizenden mensen de eerste rijervaring en het gevoel van ‘twisting the throttle’ gegeven op een gemotoriseerde tweewieler.
Met zijn stevige brede banden, mini ‘ape hanger’ stuur, kleine tank en grote zachte zadel heeft de Monkey een uniek en zeer herkenbaar, tijdloos uiterlijk.

Het origineel zal velen bekend voorkomen.

2018 model

* Ontwerp, kleuren en chromen onderdelen geven flinke knipoog naar het origineel
* 125cc luchtgekoeld motorblok met 9,4pk en 11Nm en een verbruik van 1,5 liter per 100km
* Stalen frame, USD voorvorken, dubbele achtervering en 12-inch wielen
* Rijklaargewicht van 107 kg met een wielbasis van 1.155 mm en zadelhoogte van 775 mm
* Volledige LED verlichting

Retro Classic

Het Europese succes van de moderne, scherp gelijnde MSX125 geeft duidelijk de behoefte aan een funky, ‘pocket-size’, fun stadsmotor aan. Het werd dus tijd voor Honda dat de Monkey naam terugkeerde. Maar compleet nieuw ontworpen en klaar voor een nieuw leven in de 21ste eeuw.

Zo is de 5,6 liter tank in dezelfde kleur afgewerkt als het frame, swingarm en achtervering. De kroon op de Monkey en de tank is het historische 3D oude Honda ‘Wing’ logo. De chromen onderdelen als het voor- en achterspatbord, geperste hitteschild voor de uitlaat, ronde spiegels en het hoge stuur zijn een eerbetoon aan het origineel.

De retro uitstraling wordt gecombineerd met moderne technologie. Zo heeft de Monkey een digitaal LCD dashboard met daarop een snelheidsmeter die knippert als je de Monkey start, een kilometerteller met 2 tripmeters en de inhoud van de benzinetank wordt weergegeven in 6 niveaus. Daarnaast is alle verlichting in LED en heeft de sleutel (mét Honda logo) een 'antwoord' functie; de lichten beginnen te knipperen wanneer je op de knop drukt.

Het motorblok van de Monkey is een simpele maar robuuste 125cc mono-cilinder die getuned is op makkelijk en plezierig stadsgebruik. Het luchtgekoelde blok heeft een topvermogen van 9,4pk bij 7.000 tpm en een maximaal koppel van 11Nm bij 5.250 tpm. Deze 4-versnellingsbak heeft een verbruik van amper 1,5 liter per 100km.

Daarnaast heeft de nieuwe Monkey USD voorvork en dubbele achtervering met een veerweg van 104 mm. De 220mm enkele remschijf voor en de 190mm enkele remschijf achter werken samen met de op IMU gebaseerde ABS om maximale stopkracht te voorzien. Dikke en brede 12-inch wielen met blokpatroon banden maken de looks en rij ervaring compleet.

Kleuren, prijzen, beschikbaarheid

De 2018 Monkey zal beschikbaar zijn in drie kleuren:
1) Banana Yellow/Ross White
2) Pearl Nebula Red/Ross White
3) Pearl Shining Black/Ross White

De nieuwe Monkey is vanaf augustus 2018 bij de Honda dealers verkrijgbaar, voor een introductieprijs van € 4.099,-

Bekijk de uitgebreide fotogalerij van de Honda Monkey

Reageren

Registreer of log in om te reageren...