't Is gebeurd: elektrisch van noord naar zuid Afrika

door motornieuws 16 december 2019

Thomas Jakel en Dulcie Mativo zijn na een reis van een half jaar aangekomen in Johannesburg. Het einde van een trip die hen als eerste reizigers ooit op een elektrische motorfiets van Marokko tot Zuid Afrika bracht. 20 landen en 15.000 km legden de avonturiers af om het continent in de lengte te doorkruisen op een Zero DSR Black Forest.

Reizen om te ondernemen

Jakel en Mativo legden de trip af in het kader van hun 'Africa-X' project. Op de Zero DSR Black Forest Edition, ontmoetten de avonturiers heel wat opvallende mensen, van Marokko tot Zuid-Afrika. De eindhalte op hun westelijke route doorheen Afrika, was op 10 december bij de Fire it Up motordealer in Johannesburg.

Thomas Jakel (33) en Dulcie Mativo (24) willen toekomstige ondernemers met hun Africa-X project inspireren en tegelijk meer aandacht opwekken voor het ondernemerschap. Gedurende hun expeditie interviewden ze beginnende ondernemers uit diverse vakgebieden: mobiliteit, energie, landbouw, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, onderwijs,…
Begin 2020 zullen Jakel en Mativo de indrukken die ze tijdens het Africa-X project opdeden, publiceren, ter inspiratie voor jonge ondernemers. "We willen zoveel mogelijk mensen inspireren om een verschil te maken en oplossingen te bedenken voor uitdagingen", zegt de 33-jarige Jakel. "Zowel in Afrika, Europa als elders."

Vele deuren geopend

De Zero DSR Black Forest Edition was meer dan een transportmiddel, volgens de twee Afrika reizigers. Op heel wat momenten was de motor zelf of het volgende oplaadpunt hét gespreksonderwerp. "We hebben velen verbaasd door de keuze van een elektrische motorfiets voor een dergelijk avontuurlijk plan", zegt Mativo. "De Zero was een uitstekende manier om in contact te komen met mensen langs de weg." Voorbeelden? Op een bepaald moment wou de politie in Sierra Leone zowaar een selfie nemen met de elektrische motorfiets. En bij verschillende gelegenheden beschouwde de politie de Black Forest als een militair voertuig – omwille van het camouflagepatroon – en daarom salueerden ze de avonturiers.

Betrouwbaar en zuinig

Ongeveer 15.000 kilometer door woestijnen, steppes en ander moeilijk terrein betekende een uitdaging voor rijder, passagier én motorfiets. Een begeleidende wagen, die diende als transportvoertuig voor de bagage, laders en video apparatuur, kon in Kameroen niet hersteld worden en moest achtergelaten worden. Daarom verkochten Jakel en Mativo het merendeel van hun uitrusting en ze vervolgden hun weg met alleen maar de elektrische motorfiets en zonder assistentiewagen. "Het vraagt best wat planning om door Afrika te rijden met een elektrische motorfiets", besluit Jakel. Maar met een goede planning, een behouden rijstijl en voldoende laad-stops – meestal 's nachts- toonde de Zero zich een betrouwbare partner voor het Africa-X project.

"Door de Zero DSR Black Forest Edition te gebruiken kon er stevig bespaard worden op 'brandsofkosten'. We kregen de elektriciteit gratis als onderdeel van onze hotelkosten. Niemand geeft zomaar benzine weg", legt Thomas uit. Bovendien moest het koppel ook bij stops overdag meestal niet betalen. Dit omwille van de perceptie van de elektrische motorfiets en vriendelijkheid van de Afrikaanse bevolking. "Maar zelfs als we elke keer hadden betaald voor de elektriciteit bij het laden, hadden we nog een heleboel geld bespaard."

Toch waren er ook uitdagingen. Na duizenden kilometers stootte de DSR Black Forest op een mechanische uitdaging. Nabij Kameroen bevatte de modder heel wat stenen die zich onder de aandrijfriem nestelden, waardoor deze uiteindelijk scheurde.

Africa-X is een project van de YES Founders Foundation, die het sociale ondernemerschap en de ontwikkeling van cultuur die het verschil maakt in onderwijs, promoot. De organisatie werd opgericht in 2017 door Peter Engelmann en Thomas Jakel.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...