Opvallend: Rae sneller dan Rossi

door motornieuws 25 november 2016

Zeldzaam zijn de gelegenheden om een SBK motor met een MotoGP machine te vergelijken. In elk geval heeft Kawasaki KRT rijder Jonathan Rae tijdens de wintertesten in Jerez met de ZX-10R sneller gereden dan Valentino Rossi dit jaar deed bij het zetten van de pole op datzelfde circuit.

Jonathan Rae liet een tijd optekenen van 1’38”721 terwijl Rossi voor de pole 1’38”736 nodig had. De vergelijking tussen een motor die afgeleid is van een standaardfiets en een MotoGP is moeilijk. Ook al omdat MotoGP motoren op Michelins staan en SBK’s op Pirelli’s. In droog weer rijden de GP-jongens met carbon remschijven en de SBK motoren staan altijd op metalen remschijven. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dikwijls zijn wintertesten voor de Superbikes de enige manier om na te gaan hoe groot de verschillen zijn. En die zijn in dit geval toch wel opvallend klein.

Verschillen worden kleiner

Wil dit zeggen dat Rae sneller is dan Rossi? Neen. Wil dit zeggen dat de ZX-10R superbike van KRT sneller is dan de Yamaha M1? Evenmin. Het betekent gewoon dat het verschil tussen de fabrieks Superbikes en de huidige generatie MotoGP motoren niet zo gigantisch groot meer is.
Ander opvallend feit: tijdens de wintertests in Jerez waren ook enkele MotoGP teams aanwezig met Aprilia, Pramac Ducati en Honda VDS. Bautista, Miller, Baz en Petrucci waren allemaal minder snel dan Rae op de ZX-10R. De Brit was er duidelijk op gebrand om iets te laten zien ten opzichte van de MotoGP-rijders en –teams en hij heeft dat met verve gedaan.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...