Ook richtlijn wordt aangepast: motorrijden mag weer vanaf 4 mei

door Thierry Sarasyn 26 april 2020

Nadat premier Wilmès in de vrijdag aangekondigde richtlijnen met geen woord over motorrijders repte, gooide Motornieuws gisteren de knuppel in het hoenderhok. Met een reportage die uitlegt dat je op wettelijke basis wel met de motor mag rijden. Daarna stuurden we ook een vraag naar het VTM Nieuws. Jan Jambon beantwoordde die. In de richtlijn - waarvan oorspronkelijk van motorrijden geen sprake was - wordt nu ook opgenomen dat motorrijden vanaf 4 mei weer mag.

Duidelijkheid voor motorrijders

De nieuwe richtlijnen die premier Wilmès vrijdagavond aankondigde, lieten motorrijders in de kou staan. Gisteren publiceerde MotorNieuws een reportage waaruit blijkt dat motorrijders wettelijk wél nog met de motor mogen rijden. Daarna stuurden we een vraag naar VTM Nieuws. Minister Jambon beantwoordde die in Het Nieuws van 19 uur en bevestigde dat motorrijders vanaf 4 mei ook volgens de richtlijn de weg op mogen. Jambon noemde motorrijden ook motorsport en stelde dat hij als individuele sportbeoefening zoals wandelen en tennis mag beschouwd worden. "Niet met twee op de motor en niet met een sidecar", voegde hij er nog aan toe. En natuurlijk niet naar de zee rijden. Hoe dan ook komt er eindelijk meer duidelijkheid voor motorrijders. Zaak is nu om alles goed te blijven opvolgen en te zien welke specificaties of veranderingen er nog komen.

Motorshops op 11 mei?

Daarmee doet de minister een oproep aan het vaak geroemde gezond verstand. Iets waar wij ons al altijd bij aansloten. Al lijkt het logisch dat als je naast je vrouw (of man) slaapt, die vrouw (of man) ook mee op de motor mag. Dat verminderen van de afstand met je levenspartner, geldt trouwens ook voor autoritten en wandelingen.
Momenteel betekent dat dus het volgende: ja mag volgens de wet wel met de motor rijden. Vanaf 4 mei mag dat ook volgens de richtlijnen. En één week later (11 mei) moeten normaal de motorshops ook weer open gaan. "Tenzij de epidemie niet verder afneemt", liet Marc Van Ranst vandaag wel weten.
Hoe dan ook: deze periode waarin je wel mag rijden, is perfect om na te gaan of na een uitzonderlijk lange winterstop alles in orde is aan je motorfiets. Wellicht zullen de afspraken voor onderhoud of aanpassingen op afspraak moeten gebeuren. Meer daarover later. Er is in elk geval licht aan het einde van de tunnel.
Nu maar hopen dat het geen trein is.

Lees hier de eerder gepubliceerde reportage over het wettelijk kader van motorrijden in corona tijden

Foto's: Shutterstock, Target Press

Reageren

Paul Coene
27/04/2020 12:51
Het is helaas niet zo eenvoudig als hierboven wordt beweerd. Op de website van de Vlaamse Norton Owners Club staan de woorden van Jan Jambon letterlijk uitgetypt. Lees zelf maar: https://nortonclubflanders.be/corona-mogen-we-binnenkort-weer-gaan-motorrijden-mkiii/ Als webmaster van deze website wacht ik op het antwoord van de NVA.
Paul Coene
27/04/2020 16:38
misschien eenvoudiger: https://nortonclubflanders.be/nieuws-actueel/
Paul Coene
27/04/2020 19:47
UPDATE: https://nortonclubflanders.be/mogen-we-weer-gaan-motorrijden-update-27-04-2020/

Registreer of log in om te reageren...