Nieuwe Norton Commando 219 Street: Tijdloze schoonheid

door Thierry Sarasyn 11 oktober 2018

Norton heeft nieuws voor 2019. Naast de Sports, Café Racer en Dominator, komen de Britten met een nieuwe naked in het gamma. De 2019 Commando 961 Street is misschien wel de knapste van de familie...

Hoogwaardige componenten

De nieuwe Norton 961 Street oogt niet alleen mooi, hij is ook getooid met een boel High-End componenten. De instelbare 43 mm Öhlins TTX upsd vork, radiaal gemonteerde Brembo vierzuigerklauwen en de instelbare Öhlins achterchokbrekers zijn daar maar enkele voorbeelden van.

De Norton Commando 961 Street. De knapste van de familie?

Roadster?

De Commando 961 Street is zoals de naam het laat vermoeden, een pure roadster. Met het 961 cc lucht-oliegekoelde blok dat ook al de andere Commando’s aandrijft.
De stijl is echter een stukje moderner. Of noem het tijdloos. Ontwerper Henry Cole plaatst op de nieuwe Norton een duidelijk ander accent. Terwijl de andere Commando’s hints geven naar een Neo Classic stijl, is deze 961 Street moderner. Akkoord een lucht-olie gekoeld blok is dat niet, maar de styling van de nieuwe Norton is meer hedendaags dan die van de rest van de familie.

Ook zin om ermee te rijden?

Productieversie

Met 79 pk en 90 Nm heeft de Norton een uitgesproken soepel karakter en dat past ook perfect bij de stijl van deze nieuwe Street 961. We twijfelen of de uitlaten die Norton ons op de eerste foto’s toont ook degene zullen zijn die op de productiemotoren zullen staan. Euro4 legt emissienormen op die moeilijk te handhaven zijn met deze bijzonder mooie dempers. Maar je weet nooit. Andere Euro4 verplichtingen zoals ABS zijn vanzelfsprekend ook aanwezig. Deze eerste Street heeft ook een monozit en een heerlijk mooi klassiek gestikt zadel. Afwachten of ook deze accenten behouden zullen blijven.

Het Norton blok is een eigen ontwerp en het heeft een 270° ontstekingsvolgorde. De tweecilinder staat bekend om zijn nagenoeg trillingsvrij karakter en de vlotte vermogensafgifte. Norton opteert daarom nog steeds niet voor tractiecontrole. Daarmee houden ze ook vast aan de klassieke rijstijl uit de jaren zeventig die ze zo hoog in het vaandel dragen.

De Öhlins dubbele schokbrekers zijn volledige instelbaar

Exclusiviteit heeft een prijs

De verkoopprijs zou net boven de kaap van 20.000 euro uitkomen met levering in 2019. Dat is puur op basis van wat de motor te bieden heeft vrij veel geld, maar je koopt met een Norton ook een stuk exclusiviteit. Koppel dit aan de stijl van de motor, en je kunt enig begrip opbrengen voor de prijs. Maar zelfs met veel begrip blijft het dik 20.000 euro voor een luchtgekoelde twin. Maar hé, waren er al geen luchtgekoelde twins van 20.000 euro en meer op de markt?

Foto's: MCN/Richard Newland

Analoog ogende digitale meters.

Bekijk de uitgebreide fotogalerij van de Norton Commando 961 Street

Reageren

Registreer of log in om te reageren...