Nieuwe Fat Boy 30th Anniversary eert icoon

door motornieuws 6 februari 2020

Harley-Davidson eert een icoon met de introductie van de Fat Boy 30th Anniversary. De productie van deze Fat Boy wordt gelimiteerd tot 2.500 stuks, stuk voor stuk genummerd met een nummerplaatje op de tankconsole.

Grensverleggend

De Fat Boy was een perfecte naam voor een motorfiets die bij zijn introductie in 1990 gold als waanzinnig en grensverleggend. "De Fat Boy had de look, afmeting en silhouet van een 1949 Hydra-Glide, maar dan volledig gemoderniseerd voor een nieuwe generatie rijders", vertelt Brad Richards, Harley-Davidson Vice President of Styling and Design. "Die rijders waardeerden ons naoorlogse ontwerp-DNA, maar voelden zich ook aangetrokken tot de eenvoud van modern industrieel ontwerp. Ieder van deze elementen is gevangen in de nieuwe 2020 versie van de Fat Boy. Voor deze 30th Anniversary wilden we iets heel bijzonders creëren. Daarom hebben we aangehaakt bij de populariteit van donkere afwerkingen en hebben we er een genummerde limited edition van gemaakt om de motorfiets zowel uniek als exclusief te maken."

Geboorte van een icoon

Harley-Davidson introduceerde de originele Fat Boy in 1989 als een 1990 model. Hij is ontworpen door de legendarische H-D stylisten Willie G. Davidson en Louie Netz. Hij combineerde een frisse, moderne look met klassieke Harley-Davidson stijlkenmerken. Om een "milled from billet" look te verkrijgen was de machine afgewerkt in effen Fine Silver Metallic lak met een bijpassend gepoedercoat frame. Hij rolde op aluminium schijfwielen, waarvan de achterste goed geshowd werd door het Softail chassis. Dit zou een van de iconische karakteristieken van de Fat Boy worden. De look was, zeker voor die tijd, vet en indrukwekkend, van de vette voorband met het kleine spatbordje tot het brede stuur en de 7-inch koplamp in een massieve chromen behuizing bovenop een gepolijste FL-stijl nacelle. Davidson ontwierp het gevleugelde tank logo, dat sindsdien op ieder Fat Boy model te vinden is geweest.

In 1991 brak de Harley-Davidson Fat Boy door bij het grote publiek toen hij een rol kreeg in de film "Terminator 2: Judgment Day," waarin acteur Arnold Schwarzenegger op een Fat Boy een achtervolgingsscène door Los Angeles speelt. De film was een wereldwijd succes, wat de Fat Boy met name in Europa bevestigde als icoon van het Harley-Davidson merk. De Fat Boy kreeg geregeld stijl-updates tot 2018, toen een compleet opnieuw ontwikkelde Fat Boy gepresenteerd werd op basis van het opnieuw uitgevonden Softail chassis.

30 jaar later

De Fat Boy 30th Anniversary viert de inmiddels drie decennia durende impact van het originele model met een stoere herinterpretatie daarvan. Hij is uitgevoerd in donkere afwerkingen, gecombineerd met een effen kleuroptie. De volledig zwarte Milwaukee-Eight 114 aandrijflijn heeft motordeksels in hoogglans zwart en subtiele bronskleurige onderste kleppendeksels. Een nieuw bronskleurig waterslide Fat Boy tanklogo vult de zwarte afwerking en andere bronzen details aan en onderscheidt de Limited Edition Fat Boy van het productiemodel. De uitlaat is afgewerkt in een duurzame fysieke opdamplak die het onderliggende chroom helder uitlicht. De klassieke H-D look, sound en feel is gewaarborgd dankzij de Milwaukee-Eight 114 V-Twin motor.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...