Na de crash in Jerez: Hoe lang is Marc Marquez buiten strijd?

door Thierry Sarasyn 20 juli 2020

Een memorabele race is voor regerend wereldkampioen niet geƫindigd op het podium, maar wel in het ziekenhuis. De Spanjaard brak zijn bovenarm bij de crash. Of beter gezegd: het voorwiel van zijn Honda RC213V brak zijn arm. Maar hoe lang is de wereldkampioen nu buiten strijd?

Radiografie toonde aan de Marc Marquez een transversale breuk heeft van de diafyse van de humerus. In mensentaal: een dwarse breuk van het lange middelste deel van de bovenarm. Aanvankelijk werd er ook voor zenuwschade gevreesd, maar die vrees blijkt ondertussen ongegrond. Andere tests tonen ook aan dat er geen schade is aan de schedel of de ruggengraat, wat een hele opluchting is na de highsider.

De herstelperiode voor Marquez is deels afhankelijk van de operatie die dokter Xavier Mir zal uitvoeren in het ziekenhuis van Barcelona morgen. Een dergelijke breuk vraagt hoe dan ook een lange hersteltijd. Minimum zes weken, maar het kunnen er ook 12 zijn. Als we uitgaan van een optimistisch scenario, met nog een stuk training voor de spieren die ondertussen zullen afsterven, is 8 weken een realistische schatting. Dat zou willen zeggen dat Marquez zijn rentree zou kunnen maken in de Grand Prix van Catalunya op 27 september. Het is meteen ook zijn thuis GP en een wedstrijd die de wereldkampioen maar wat graag wil rijden. Of dat lukt, hangt voor een groot deel af van de operatie van morgen.

In elk geval is het duidelijk dat Marquez minstens vier Grand Prix zal missen. Daardoor mag hij zijn titelambities voor dit jaar wellicht opbergen. En dan zou je kunnen stellen dat de verstandige reactie zou zijn om te kiezen voor een langere en zo goed mogelijke revalidatie om volgend jaar zo sterk mogelijk voor de dag te komen. De strijdlust van Marquez kennende, is de kans bijzonder klein dat hij voor die optie kiest. Morgen na de operatie weten we meer.

Het voorwiel van de RC213V brak de rechter bovenarm van de wereldkampioen.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...