Motorverkoop ligt nu al ruim 10 procent hoger dan in 2017

door Thierry Sarasyn 3 december 2018

Het jaar zit er bijna op en wij hopen van u hetzelfde. Echter, vooral dat eerste leidt ertoe dat we een goed zicht krijgen op hoe het uiteindelijk met de verkoop en inschrijvingen van nieuwe motoren zal lopen over gans 2018. En dat is een positieve balans.

Yamaha marktleider

Het totale aantal nieuw ingeschreven motorfietsen steeg tot nu toe met 10,47 procent in vergelijking met 2017. Ook in november hield de stijgende trend aan. Honda was het beste verkopende merk in de elfde maand van het jaar; gevolgd door KTM, Piaggio, BMW, Yamaha en Kawasaki. De usual suspects dus met nog scootermerken SYM en Kymco in een top-10 die afgesloten wordt door Harley en Triumph.

Over het ganse jaar zien we dat, net als vorige maand, Yamaha de top van de ingeschreven motorfietsen afsluit. Het merk met de gekruiste stemvorken wordt op de hielen gezeten door BMW met Honda iets verderop.

Een algemeen overzicht op de cijfers toont dat zo goed als alle motormerken er op vooruitgaan. Ducati is de uitzondering op de regel, de Italianen dalen ruim 6 procent en staan buiten de top 10. Van de grote merken zijn Yamaha, Harley-Davidson, KTM en Suzuki de grootste stijgers, zij stijgen meer dan het marktgemiddelde.

Randbemerking bij de cijfers: dit gaat enkel over ingeschreven motorfietsen, merken die bijvoorbeeld crossmotoren verkopen, zien die motorfietsen niet mee opgenomen in de cijfers. Scooters maken ook een belangrijk deel uit van de cijfers en niet alle merken hebben die in huis. Dat geldt ook voor quads. Maar laten we vooral onthouden dat de motormarkt het in 2018 bijzonder goed gedaan heeft en wat er ook in december gebeurt, de verkoop zal een stuk hoger liggen dan in 2017.

Alleen maar blije gezichten op het Salon van Brussel in januari dus?

Bron: Febiac
Foto: Shutterstock

Reageren

Registreer of log in om te reageren...