Motormarkt pikt weer aan na Corona: Mei duidt op goede verkoop

door Thierry Sarasyn 2 juni 2020

Er is leven na Corona. Het aantal ingeschreven motorfietsen benaderde in mei opnieuw het normale peil en dat ondanks het feit dat de dealerships slechts op 11 mei hun deuren konden openen. De voorbode van een inhaalbeweging?

Hoopgevend

De cijfers die we ter beschikking hebben slaan niet op het aantal verkochte, maar wel op het aantal ingeschreven motorfietsen. Dat wil dus zeggen ook 125 cc motoren en scooters. Maar bijvoorbeeld geen crossmotoren. Met het stil leggen van alle motorcompetities, zullen van die laatste hoe dan ook niet al te veel exemplaren verkocht worden.

Honda zag in mei de meeste motorfietsen ingeschreven en dat waren er een kleine 6 procent minder dan in mei van vorig jaar. Maar, zoals gezegd dus wel met motorzaken die pas na 11 mei hun deuren opnieuw openden. Yamaha en BMW staan op 2 en 3 in de inschrijvingen, en laten respectievelijk 12 en 32 procent minder verkochte motoren optekenen. Op plaats vier verrast Kawasaki met zowaar een stijging. Kawa ging met bijna 3 procent vooruit ten opzichte van 2019. Ook KTM laat procentueel een gelijkaardige stijging optekenen.

In zijn geheel zakt het aantal ingeschreven motoren met 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is hoopgevend en we kijken uit naar hoe de markt zich gedraagt in juni, de eerste volledige maand van motorverkoop na de - in België – draconische corona maatregelen. Momenteel kijkt de markt tegen een daling aan van 26 procent ten opzicht van vorig jaar. BMW zag over het ganse jaar het meeste motorfietsen ingeschreven.

Je kunt je alleen maar afvragen hoe dat cijfer er zou uitgezien hebben hadden de winkels zoals in Nederland kunnen openblijven en het waanzinnig goede weer van de voorbije drie maanden. Met de motorfiets die zich nadrukkelijk opwerpt als alternatief op het openbaar vervoer – dat nog steeds traditioneel onbetrouwbaar is qua timing, maar nu ook als corona gevaarlijk mag beschouwd worden. We zijn dus heel benieuwd naar juni. En voorzichtig positief. Zo hoort dat.

Bron: Febiac

Reageren

Registreer of log in om te reageren...