Met een MotoGP motor op een skipiste: Marquez verovert de Hahnenkam

door Thierry Sarasyn 19 januari 2017

MotoGP wereldkampioen Marc Marquez heeft tijdens de rustige wintermaanden voor een opmerkelijk intermezzo gezorgd. De Spanjaard reed met zijn Honda RC213V MotoGP motorfiets van de skipiste in Kitzbuhl. Daar wordt ook de bekende wereldbeker afdaling van de Hahnenkam geskied. De Honda van Marquez werd uitgerust met spikes op de banden.

Scary in het begin

"Ik ben nog jong, dus ik mag af en toe wel wat gek doen", lachte de wereldkampioen na afloop. Maar het was best indrukwekkend wat hij deed, daar in Kitzbuhl. Marquez kreeg assistentie van Oostenrijk speedway legende Frank Zorn en ski-icoon en TV presentator Armin Assinger.
"De eerste runs waren een beetje 'scary', maar naarmate de test vorderde voelde ik wel dat de spikes uitstekende grip bieden", aldus vijfvoudig wereldkampioen Marquez.

Spikes op een RC213V. Geschift?

Moeilijk te controleren

Ook al was er genoeg grip om nu en dan een wheelietje te trekken, toch vond Marquez het moeilijk om de motor onder controle te houden. "Het vermogen van een MotoGP is hoe dan ook indrukwekkend. En zelfs al lijkt me spikes alles mogelijk, dit blijft toch iets helemaal anders dan een vlak Grand Prix circuit. De piste was perfect voorbereid, maar het blijft hobbelig en het gaat steil op en neer."
Marquez treedt hiermee in de voetsporen van F1 enfent terrible Jos Verstappen. Die ging eerder met zijn F1 aan het glijden op dezelfde Oostenrijkse berg.
Het vermogen van een MotoGP is hoe dan ook indrukwekkend. En zelfs al lijkt me spikes alles mogelijk, dit blijft toch iets helemaal anders dan een vlak Grand Prix circuit.

Het stuk dat Marquez reed was uitdagender, maar het complete parcours van de wereldbeker afdaling rijden, zat er toch niet in. Dat moet wel haalbaar zijn met een motor, maar niet met een MotoGP. De bekende muizenval van Kitzbühl heeft immers een hellingshoek van 85 procent. Dat is nagenoeg loodrecht naar beneden en op ski's halen de wereldbeker-afdalers er snelheden tot 110 km per uur. Marquez deed zijn stunt iets hoger, voor de kenners: het was op de Ehrenbachhöhe.
Het zal de laatste uitspatting geweest zijn voor het seizoen, de grote teams stellen immers deze dagen allemaal hun 2017 motoren en rijders voor. Dat betekent: eindelijk weer -bijna- tijd voor MotoGP!

Bekijk hier de uitgebreide fotogalerij van Marquez' sneeuwavontuur met de Honda RC213V

Bekijk hier de video van het ski avontuur van Marquez

Reageren

Registreer of log in om te reageren...