Knap! 2019 Triumph Scrambler 1200 XE en XC

door Thierry Sarasyn 25 oktober 2018

Op een exclusieve stek in Londen, stelde Triumph zopas de langverwachte Scrambler 1200 voor. Er komt een XC en XE variant en beide modellen zullen 89 pk leveren. Triumph benadrukt de verrassend complete uitrusting maar ook duidelijk de off-road capaciteiten. Dit moet een echte ‘go anywhere bike’ worden.


Twee modellen: XC en XE

Retro maar ook modern

Scramblers waren populair in de jaren zeventig en dus zijn ze dat ook nu weer. Triumph was destijds één van de drijvende krachten achter de Scrambler hype, maar dat wil helemaal niet zeggen dat ze met een kopie uit vervlogen tijden komen. De nieuwe Scramblers hebben rij-modi, TFT kleuren dashboard en sleutelvrij contact.

Dit lijkt ons wel iets.

Vernieuwende technologie

Beide modellen gebruiken dezelfde wielen en hetzelfde frame, maar door een verschillende balhoofdshoek zit er een duidelijk verschil in geometrie en in dus in het rijgevoel. De XC is ontworpen voor on- en off-road gebruik, de XE ook, maar die oogt iets stoerder en is net iets beter uitgerust. Waardoor hij nog beter voor de dag moet komen bij een off-road uitstap. Maar het is duidelijk dat beide modellen vooral ook heerlijk moeten sturen op het asfalt. De XE heeft ook cornering ABS.

Achteraan is er een volledig instelbare Öhlins, vooraan een Showa vork. Brembo levert de M50 monobloc remklauwen.

Ingebouwde GoPro unit: filmen terwijl je rijdt.


De Triumph Scrambler 1200 wordt de eerste productie motor ter wereld met een ingebouwde GoPro controle unit en biedt verder ook navigatiecontrole met Google ondersteuning, en connectiviteit met smartphone en muziek (via een optioneel bluetooth pakket). De rijder zal in staat zijn om video’s te maken via de knoppen aan het stuur of dashboard.

Kleurvarianten

De Scramblers genieten ook van een slipperkoppeling en het premium XE model heeft verwarmde handvatten en handbeschermers als standaarduitrusting. Alle motoren zijn in verschillende kleuren beschikbaar:De Scrambler 1200 XC komt in Jet Black en Matt Black of Khaki Green en Brooklands Green. Voor de XE is dat Fusion White en Brooklands Green of Cobalt Blue en Jet Black. Triumph voorziet een accessoire lijst met meer dan 80 verschillende items.

Het blok dat Triumph in zijn nieuwe Scramblers gebruikt doet ook al dienst in de Bonneville, Thruxton en Bobber. Motornieuws was in de tests van deze modellen al een paar keer lyrisch over de 1200 cc paralleltwin. Héél benieuwd hoe dit zal werken in deze zeer geslaagd ogende nieuwe Scramblers. Nog voor het einde van dit jaar weten we dat.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...