Guy Martin probeert Steve McQueen's jump uit The Great Escape

door Thierry Sarasyn 7 december 2019

"Als ik op een off road stap, ruik ik meteen de geur van een hospitaal", liet Guy Martin zich ooit ontvallen. Toch stap de populaire TT-coureur op een aangepaste Triumph Scrambler XE om de meest legendarische sprong uit de film geschiedenis over te doen: die van Steve McQueen’s stunt dubbel Bud Ekins in The Great Escape.

Toen McQueen in 1963 toezegde voor de opnames van de oorlogsfilm, eiste hij dat er een motor achtervolging in het scenario zou worden opgenomen. McQueen was zelf een zeer goed motorrijder, maar voor de sprong over de afsluitingen, werd toch beroep gedaan op zijn stunt doublure Bud Ekins. Ekins klaarde de klus en de rest is (film)geschiedenis.

Maar om het heden beter te begrijpen, moet je het verleden kennen en dus zendt de Britse zender Channel4 op zondag 8 december om 21 u (22 u Belgische tijd dus) Guy Martin’s Great Escape uit. De titel van het programma verraadt meteen wat er te gebeuren staat. Martin gaat de beroemde filmsprong nog eens (proberen) over (te) doen.


Van TR6 naar Scrambler

In de film reed McQueen met een 650 cc Triumph TR6, Martin gaat de sprong wagen met een aangepaste Scrambler XE. Op de foto zien we een ophanging met langere veerwegen. Kijkend naar de dempers (of het ontbreken daarvan) zouden we ook het geluid van deze XE wel eens willen horen. De Triumph kreeg ook nog een unieke kleur en heeft met de hand geschilderde gouden lijntjes. 56 jaar na datum wordt er op de weide in Füssen - nabij de Duits-Oostenrijkse grens - nog eens gecrosst. Alleen zijn er nu geen honderd nazi's in de achtervolging.

Wie wil kijken of Martin’s sprong lukt, stemt morgenavond op één of andere manier op Channel4 af. Het filmpje gaat na afloop gegarandeerd viraal.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...