Deel van Harley productie gaat weg uit de VS om prijsstijging in Europa te vermijden. Trump verbolgen

door Thierry Sarasyn 26 juni 2018

Harley-Davidson haalt een deel van zijn productie weg uit de Verenigde Staten. Dat is een reactie op de verhoogde importheffingen die in de EU zopas van kracht werden en die een reactie zijn op de staal- en aluminiumheffingen die President Trump in voege bracht. Trump is stomverbaasd over de reactie op de wet die hij zelf implementeerde.

Geen prijsverhogingen in Europa

Sinds 22 juni handhaaft de Europese unie extra taksen op de invoer van een aantal Amerikaanse producten. Harley-Davidson motoren horen daarbij. Harley wil echter niet dat zijn klanten opdraaien voor een meerprijs die een gevolg is van de politiek van hun president. Tarieven op invoer van een Harley-Davidson zijn plots gestegen van 6 naar 31 procent. Dat komt gemiddeld overeen met een prijsstijging van 2.200 dollar (1887 euro) per motorfiets. Mocht deze kost doorgerekend worden aan dealers en klanten, zou er een enorme negatieve impact zijn. Harley-Davidson wil dat niet en kondigt aan "geen enkele prijsverhoging te zullen invoeren gebaseerd op deze gewijzigde invoerrechten."

Dat heeft nogal wat impact. Harley-Davidson zal zelf de kosten dragen van wat deze veranderingen op korte termijn betekenen. In een H.-D. communiqué staat te lezen dat dit in eerste instantie 25 tot 38 miljoen euro zal kosten. Op jaarbasis komt dat op 86 miljoen euro. Harley-Davidson zal nu die kost zelf dragen, maar zoekt naar een duurzame oplossing. En die bestaat er in een deel van de productie weg te halen uit de VS. "Europa is een heel belangrijke markt voor ons", stelt men bij Harley. "In 2017 kochten 40.000 Europeanen een Harley-Davidson, enkel in de VS worden meer Harley’s verkocht."

Om de bestaande fabrieken buiten de VS een grotere productiecapaciteit te geven, rekent Harley op 9 tot 18 maanden. Op motoren die geproduceerd zijn in de fabrieken, worden geen extra belastingen geheven. Tot het zover is, neemt Harley de extra kosten op zich en worden de prijzen gehandhaafd.

Boze president

Trump van zijn kant is verbolgen en beweert dat Harley-Davidson met de witte vlag zwaait. “Verbaasd dat Harley-Davidson, van alle bedrijven, de eerste is die zal zwaaien met de witte vlag. Ik heb hard voor ze gevochten en nu willen ze de tarieven niet betalen om te verkopen in de EU”, aldus The Donald op Twitter.

Europese klanten van hun kant mogen zich verheugen op het feit dat de gemiddelde Harley geen 1887 euro duurder wordt.

Foto: Shutterstock
Reageren

Registreer of log in om te reageren...