De Hayabusa met uitsterven bedreigd.

door motornieuws 9 december 2018

Bijna twintig jaar na zijn debuut wordt de productie van de Suzuki GSX1300R, de Hayabusa, stopgezet. De motor voldoet niet aan de verplichte Euro4-normen en wordt hierdoor eind december 2018 uit het gamma gehaald. Alvast nog een stukje geschiedenis:

Hayabusa is de Japanse benaming van de slechtvalk wat staat voor de snelst vliegende vogel, hij haalt snelheden van bijna 350 kilometer per uur. Deze valk jaagt onder andere op de merel, in het Engels vertaald de Blackbird. Toeval dat Honda sedert 1996 met de CBR1100 XX Super Blackbird de titel van snelste productiemotor in handen had, tot Suzuki in 1999 uitkwam met diens Hayabusa?

De Suzuki GSX1300R kreeg met zijn 175pk volle 25 pk meer dan zijn concurrenten en trok hier van bij het begin heel wat aandacht mee. De Hayabusa stond niet bepaald bekend voor ’s werelds meest esthetische motor, maar de prioriteit werd duidelijk elders gelegd. De motor werd in 2008 voor het laatst in een nieuw jasje gestopt, maar ook die bleef verwijzen naar het oorspronkelijk model uit 1999. De topsnelheid werd nadien nooit meer overschreden, Suzuki beperkte de top na één jaar al tot 300 km per uur. Er was immers heel wat te doen over de gevaren van een dergelijke snelle motor. Wie een model heeft uit 1999, zal met wat geluk de naald ooit wel eens tot 325 km per uur krijgen. Nadien werd ook meer aandacht besteed aan het totaalpakket. Niet louter de snelheid dus.

De Hayabusa die 325km/h haalt

Anno 2019 voldoet de Hayabusa niet aan de Euro4-emissiegrenswaarden die sedert 1 januari 2016 ingevoerd werden. Fabrikanten kregen toen twee jaar de tijd om hun overblijvende voorraad niet-conforme modellen te verkopen. Deze periode eindigt op 31 december 2018, waardoor de befaamde Suzuki niet meer mag verkocht worden in Europa. Wat wil zeggen dat de Hayabusa met uitsterven is bedreigd. Of niet?

Insiders vertellen dat een nieuwe Hayabusa in de maak is en deze binnen een tweetal jaar op de markt zou komen. Zoals bij Katana het geval is, is Suzuki een meester om oudere beroemde modelnamen nieuw leven in te blazen. Elk nadeel kent immers zijn voordeel…


Tekst: Jill Danneels

Reageren

Registreer of log in om te reageren...