De 10 beste bike songs aller tijden.

door Thierry Sarasyn 10 augustus 2017

Over elke top 10 valt te redetwisten. En zeker over een top 10 met motorsongs. Omdat je daar niet alleen de motorkenners, maar ook de muziekliefhebbers mee aanspreekt. Neem vooral de moeite om naar de 10 nummers hieronder te luisteren vooraleer je oordeelt. Reacties zijn daarna altijd welkom. In alle geval: Born to be Wild van Steppenwolf staat er niet in. Mag het eens wat origineler, ja?

1. Turn the page - Metallica

Dé song om mee onderweg te zijn. Van bij de openingszin hebben James Hetfield en co je te pakken. De orginele versie van Bob Seger is veel minder krachtig dan wat Metallica ermee deed. Hier moet je naar luisteren tot je de tekst kent en hem dan zelf luidop zingen in je helm. Bij voorkeur on a long and lonesome Highway. Doen. En dan nog eens.
Om te onthouden: "On a long and lonesome highway, east of Omaha. You can listen to the engine moanin’ out its one note song."

2. Ride on - AC/DC

De enige groep die twee keer in dit lijstje voorkomt. Maar dat is gewoon omdat AC/DC eigenlijk in elk lijstje twee keer zou moeten voorkomen. Behalve in dat van onsterflijke Schlagers dan...Ride on is een verborgen parel van de Australische rockers. Nog eentje uit het Bon Scott tijdperk zelfs. Rustiger dan de doorsnee AC/DC song, maar waanzinnig goed. Pure rock, pure klasse.
Om te onthouden: "I ain't too old to hurry, cause I ain't too old to die. But I sure am hard to beat. What am I gonna do? Ride on"

3. Ride like the wind - Christopher Cross

Eentje uit het rustiger genre. Tijdloos wel en ijzersterk qua tekst. Ride like the wind: et motorgevoel is moeilijk te vatten in woorden, maar dit komt aardig in de buurt. Een klassieker, een instant feel good song en vooral een dijk van een motorlied. Classic!
Om te onthouden: "Never was the kind to do as I was told, Gonna ride like the wind before I get old"

4. New Sensations - Lou Reed

Gaat over alle nieuwe dingen die in je leven op je afkomen. Maar Lou Reed was een motorfan in hart en nieren. In een interview werd hij ooit gevraagd wat hij had willen worden als hij geen rockster was. Reed antwoordde zonder verpinken “Motorcycle racer” Het duurt tot na de helft van de song eer Lou Reed verraadt dat dit nummer gaat over zijn Kawasaki GPZ.
Om te onthouden: de slotzin: "I love that GPZ so much, you know that I could kiss her." We begrijpen je Lou…

5. Hungry Heart - Bruce Springsteen

Staat in deze lijst omdat Springsteen, net als John Fogerty, het over een hart heeft in de titel van zijn klassieker. Meer nog dan met je pols rijd je op een motor met je hart. The Boss heeft dat als fan van alles waar een ontploffingsmotor in zit, heel goed gesnapt.
Om te onthouden: "Got a wife and kids in Baltimore, Jack; I went out for a ride and I never went back. Like a river that don’t know where it’s flowing; I took a wrong turn and I just kept going"

6. Motorcycle emptiness - Manic Street Preachers

Deze had net zo goed op één kunnen staan. Enige probleem: als je er de lyrics niet bij neemt begrijp je er haast geen woord van. Beetje zoals Killer Queen van euh...Queen. In elk geval een dijk van een song met een ijzersterke titel. Weerspiegelt ook hoe elke motorrijder zich wel eens heel alleen kan voelen. Onderweg, helemaal alleen met je gedachten.
Om te onthouden: "Under Neon lonelyness, Motorcycle emptiness"

7. Bad Motorscooter - Sammy Hagar

Gitarist Richie Montrose slaagde er voor dit nummer als eerste in om het geluid van een motor (vrij) goed na te bootsen op een gitaar. Talloze anderen hebben het hem nagedaan, maar het origineel van Montrose verdient alle eer. Het nummer klinkt best op Sammy Hagar’s solo All night long live album.
Om te onthouden:"Get on your bad motor scooter and ride up over to my place and stay all night"

8. Bat outta Hell - Meatloaf

Meatloafs eeuwige secondant Jim Steinman schreef dit nummer verwijzend naar een zwaar motor accident. En het nummer is helemaal opgebouwd naar die crash op het einde. Steinman zei achteraf dat het imiteren van een motorcrash op het einde van de plaat, alles laat ontploffen als een bat outta hell. Vrij confronterende song voor wie zelf al onzacht met het asfalt in aanraking gekomen is. En er is een gezegde dat stel dat er twee soorten motorrijders zijn: degene die al gevallen hebben en degene die nog moeten vallen. Een lied voor iedereen dus…
Om te onthouden: "And I never see the sudden curve. ‘Till it’s way too late. Then I’m dying at the bottom of a pit in the blazin’ sun. Torn and twisted at the foot of a burnin’ bike"

9. Motorcycle Man - Saxon

Van het album 'Wheels of steel' maar zo mogelijk nog beter op de live kanjer ‘The eagle has landed’. Saxon was (en is) wellicht de meest motorgezinde hardrockgroep ooit. En ook al zijn er nog betere nummers (Dallas 1PM, iemand?) het begin van dit nummer met het geluid van de voorbijrazende motoren brengt je helemaal in de stemming om te gaan rijden.
Om te onthouden: "I can beat your street machine. We're taking risks, that's what we mean. 'Cause I'm a motorcycle man. We get our kicks just when we can"

10. Freewheel Burning – Judas Priest

Als Judas Priest het heeft over motorrijden, dan moet het vooruit gaan. De enige openlijk homofiele frontman van een heavy metalband, maakt er een punt van om met zijn eigen Harley op het podium te rijden, maar dit lied gaat véél harder dan een Harley. At breakneck speed zelfs. Eentje voor de fans van het zwaardere genre, maar een steengoede motorsong.
Om te onthouden:"We accelerate, no time to hesitate, this load will detonate, whoever would contend its right. Born to lead at breakneck speed - with high octane we're spitting flames"

Buiten categorie: Leader of the pack – Shangri Las

Er mag al eens gelachen worden. En daarom staat deze ook op de elfde plaats in de top 10. Om een idee te hebben van hoe ze een ruwe biker in de sixties zagen, moet je maar eens kijken op de youtube videoclip van deze song. En wachten tot de leader of the pack met zijn motor op het podium komt gereden. Als je bijgekomen bent van het lachen, misschien toch een even luisteren naar het nummer zelf. Helemaal niet kwaad. Maar vooral grappig...

Reageren

Registreer of log in om te reageren...