Bereik, prijs en alle andere info over de nieuwe Harley-Davidson LiveWire

door Thierry Sarasyn 9 januari 2019

Harley-Davidson toonde zijn elektrisch aangedreven LiveWire al eind vorig jaar, maar met het salon van Brussel voor de deur zijn nu ook belangrijke cijfers bekend geraakt. Hoe ver je er kunt mee rijden en wat ie zal kosten.

Elektrisch en geconnecteerd

Op dit ogenblik is het (ook al) Amerikaanse Zero Motorcycles de enige echte belangrijker speler op de markt van de elektrische motorfietsen. Daar komt concurrentie uit eigen land bij. Harley-Davidson heeft op de Consumer Electronics Show in Las Vegas de volledige productspecificaties, connectivity en prijzen van haar volgende generatie motorfietsen gepresenteerd. LiveWire, Harley-Davidson’s eerste elektrische motorfiets wordt later dit jaar leverbaar.

De LiveWire representeert de toekomst van Harley-Davidson, met een combinatie van high-performance elektrische aandrijving, mooi design en mobiele connectivity voor hedendaagse rijders. Als eerste model van een nieuwe portfolio van motoren die een heel nieuwe tweewielerervaring leveren, staat LiveWire voor snelle acceleratie, wendbaarheid, premium materialen en een compleet gamma aan elektronische hulpmiddelen en interfaces.

"We staan op een historisch punt in de evolutie van het motorrijden en Harley-Davidson loopt voorop in die ontwikkeling," vertelt Harley-Davidson CEO, Matt Levatich. "Innovatie die zowel lichaam als geest vooruit helpt, dat is al 115 jaar de essentie van ons merk. Dit volgende hoofdstuk in ons verhaal draait om het ontwikkelen van producten en kansen voor bestaande en toekomstige rijders, ongeacht hoe jong of oud ze zijn, waar ze wonen of wat ze doen."

Cijfers en prijzen

Enkele van de features:

- Acceleratie: van 0 naar 100 km/u binnen 3,5 seconden. De H-D Revelation™ elektrische krachtbron kan 100 procent van het koppel produceren zodra er aan het gashendel gedraaid wordt; je hebt dus op ieder moment instant volledig koppel.

- Twist-and-go gebruiksgemak: Elektrisch vermogen betekent dat er geen koppeling is en er niet geschakeld hoeft te worden, wat het rijden aanzienlijk makkelijker maakt voor nieuwe rijders. Iedere rijder zal het motorremeffect van de vermogensregeneratiemodus waarderen. Ondertussen laadt dit de accu op, met name in stop-and-go stadsverkeer.

- H-D™ Connect Service: De LiveWire is voorzien van H-D™ Connect, waarmee rijders verbinding kunnen maken met hun motorfiets via een LTE-enabled Telematics Control Unit gekoppeld met connectivity en cloud services, via de laatste versie van de Harley-Davidson™ app. Deze technologie maakt van LiveWire de eerste mobiel verbonden elektrische motorfiets voor de Noord-Amerikaanse markt. Via H-D Connect worden gegevens verzameld en doorgegeven aan de app, zodat de rijder op zijn/haar smartphone onder andere de volgende gegevens heeft:

- Motorfiets status: Informatie beschikbaar via H-D Connect omvat accu-oplaadstatus en beschikbaar bereik, vanaf iedere locatie met voldoende mobiele dekking. Hiermee kan de rijder op afstand de oplaadstatus van de accu en de resterende oplaadtijd checken. Bovendien geeft het systeem dankzij een ingebouwde locatievinder in de H-D app ook eenvoudig het dichtstbijzijnde laadstation aan.

- Verschuifwaarschuwing en voertuiglocatie: H-D Connect geeft de locatie van de geparkeerde LiveWire weer en indien gewenst kan de rijder een waarschuwing krijgen als de machine verplaatst wordt of ermee gerommeld wordt. Gestolen-voertuig-tracking op basis van GPS geeft rijders de gemoedsrust dat hun LiveWire gevonden wordt als hij onverhoopt gestolen wordt (vereist politieassistentie; beschikbaar in geselecteerde markten).

- Onderhoudsherinneringen en notificaties: Via de H-D app kan de rijder herinneringen ontvangen over aankomend onderhoud en andere met het voertuig verband houdende aanbevelingen.

- Performance en bereik geoptimaliseerd voor de stadse rijder: Een geschat bereik van 177 km stadsverkeer met een enkele oplaadbeurt.

- Handling en controle: Het frame van de LiveWire is ontwikkeld voor wendbare handling en vertrouwenwekkende controle in stadsverkeer en een opwindende rijervaring in het snellere bochtenwerk. De H-D Revelation™ aandrijflijn ligt laag in het frame om het zwaartepunt laag te houden. Dit verbetert de handling bij alle snelheden en maakt het makkelijker de machine te controleren bij het remmen. De motorfiets heeft premium technologie: Electronic Chassis Control is standaard en heeft bochten-verbeterd ABS en Traction Control. De systemen zijn volledig elektronisch en maken gebruik van de laatste inertiële meeteenheid en ABS sensor technologie.

- Harley-Davidson geluid, minimale vibraties: De LiveWire heeft de elektrische H-D Revelation™ krachtbron. Deze produceert minimale vibraties, warmte en geluid, voor maximaal rijdercomfort. De LiveWire heeft een speciaal ontwikkeld, uniek, nieuw Harley-Davidson geluid bij het accelereren, dat het soepele elektrische vermogen van de machine perfect representeert.

LiveWire gaat in 2019 in de verkoop en gaat 34.000 euro incl. BTW kosten voor Nederland en België

Reageren

Registreer of log in om te reageren...