Alles over de BMW R18, voorzien voor 2020

door Thierry Sarasyn 24 mei 2019

Er gingen al een tijd geruchten over de plannen van BMW om in het segment van de zware cruisers te stappen en die geruchten hebben nu ook een gezicht gekregen. De BMW R18 conceptmotor werd zopas voor onze ogen op het podium gereden in het prestigieuze Villa d'Este. BMW wil hem in de tweede helft van 2020 op de markt brengen.

De R18 wordt voorzien voor 2020.

Van proto tot productie

De R18 is dus meer dan zomaar een prototype, maar wel een motor die de prelude vormt voor een productiemodel dat er binnen iets meer dan een jaar moet komen. Het blok is de nieuwe 1800 cc boxertwin en de styling wordt door BMW bestempeld als modern vintage.
Met een 18 duims achterwiel en een 21 inch voorwiel, stalen wiegframe, blote cardan en totaal geen afgedekte delen, is de motor bijzonder minimalistisch.

Modern vintage in een zware cruiser

Open design

Dat open design is kenmerkend voor de motor. Voorlopig moet er niet al te veel elektronica verborgen worden, want er zit enkel elektronica voor de lamp en de ontsteking op. Geen ABS dus en dat zal op de productieversie ook wel moeten. Samen met een andere uitlaat die de tegen dan geldende Euro5 normen zal moeten tegemoet komen.

Herkenbare stijl, moderne elementen.

Wat wordt het?

Benieuwd hoe het uiteindelijke model er in 2020 zal uitzien. Wellicht weten we al meer op de EICMA beurs in november in Milaan. Maar in elk geval toont BMW dat het zijn entree in het segment van de zware customs en zijn rentree bij de customs (remember de R 1200 C) heel serieus neemt. Ze komen hoe dan ook in een klasse die tot voor kort vooral door Amerikanen en eerlijk gezegd bijna uitsluitend door Harley-Davidson bemand werd. Heel ambitieus dus, maar op basis van wat we hier in in Villa d’Este zagen, met kans op slagen.

En als u me nu even wilt excuseren, ik ga even naar de mooiste motoren en auto’s ten zuiden van de noordpool kijken.

Foto's: BMW


Meer weten over de BMW R18?

BMW kent ontegensprekelijk zijn geschiedenis.

Benieuwd of het open design blijft.

Een 1800 boxertwin.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...