60 procent autobestuurders stopt niet bij een stop-teken. Defensief motorrijden blijft de boodschap.

door motornieuws 10 februari 2019

Uit onderzoek van Touring blijkt dat maar liefst 60 procent van de automobilisten een stop-teken niet correct interpreteert. Bij een stop-teken moet je volledig tot stilstand komen om een duidelijk zicht te krijgen op het aankomend verkeer. Meer dan de helft van de autobestuurders doet dat dus niet.

Defensief anticiperen

Motorrijders vallen vaak minder op dan de grotere en bredere wagens. Dat meer dan de helft van de autobestuurders letterlijk en figuurlijk niet stil staat bij een stop-teken, is verontrustend voor motards. Dit kan de ingesteldheid om defensief te rijden alleen maar aanmoedigen. Een motor accelereert sneller dan een wagen en een motorrijder is kwetsbaarder in geval van een aanrijding.

Of de vaststelling dat er meer dan de helft van de wagens te snel een weg opdraaien waarvoor een stop teken opgesteld staat, het rijgedrag veel zal veranderen, is nog maar de vraag. We mogen natuurlijk hopen van wel, maar als motorrijder anticiperen op dit gedrag, blijft in elk geval raadzaam. Een verwittigd motorrijder is er twee waard.

Foto: Shutterstock

Reageren

Registreer of log in om te reageren...