2020 Bimota Tesi H2

door Thierry Sarasyn 6 november 2019

Is it a bird? Is it a plane? Neen, het is de nieuwe Bimota Tesi H2 met het supercharged blok van Kawasaki en een moderne styling die toch héél herkenbaar Bimota én Tesi is. Het eerste tastbare bewijs van wat er te gebeuren staat nu Kawasaki Bimota onder zijn vleugels heeft genomen.

Kawasaki en Bimota

Een complete verrassing was het niet, maar het is hoe dan ook één van de topmomenten op de EICMA beurs in Milaan: de onthulling van de Tesi H2, een nieuwe Bimota nadat het bedrijf moeilijke jaren doorspartelde. Kawasaki Europe heeft dus Bimota deels gekocht. Met 49,9 procent van de aandelen blijft de meerderheid nog in Italiaanse handen.

Met de komst van Kawasaki krijgt Bimota niet alleen financiële ademruimte, maar ook mogelijkheden qua ontwikkeling rond bijvoorbeeld de Kawasaki blokken. Het eerste bewijs is er dus, de Tesi H2, zoals de Tesi-wet het voorschrijft een motorfiets met een horizontaal frame en een afzonderlijke Öhlins ophanging voor én achteraan. Maar met extra’s die de vorige Tesi niet had: een supercharged blok en een elektronische gestuurde ophanging. Een een wingletje of twee. Een mens moet mee met zijn tijd.

Voor het overige (heel) veel carbon, gedurfde lijnen en een niet aflatende zoektocht naar massa centralisatie. Voor het overige is er nog heel weinig informatie beschikbaar, maar dat de supercharged viercilinder minstens 200 pk zal leveren, spreekt voor zich. Voor wie enige technische kennis heeft en/of design op prijs stelt, wordt de nieuwe Tesi H2 een echte kluif om zich in vast te bijten.

Kijk, er zijn heel wat iconische motormerken die door geld van Aziatische investeerders een nieuwe adem krijgen. Maar vaak wordt de merknaam dan gewoon op een motor (of erger: een fiets zoals bij Bultaco) gekleefd die nog maar weinig met het origineel te zien heeft. Dit is anders. Dit is puur Bimota. Echt Bimota. En met alle spitstechnologie en design: ook weer heerlijk Bimota. Juich, O motorliefhebbers.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...