2019 BMW R1250RT

door motornieuws 17 september 2018

Naast de nieuwe R1250GS lanceert BMW ook een nieuwe R11250RT voor 2019. De populaire toermotor deelt het nieuwe blok met zijn GS-broer, maar heeft eigen accenten die van het 2019 model opnieuw een hele populaire jongen moeten maken.

Eigen accenten

De RT deelt het nieuwe boxerblok met de GS. Het grote nieuws daarbij is dat er nu een cilinderinhoud is van 1254 cc, goed voor 136 pk en 143 Nm én dat BMW gebruik maakt van de nieuwe ShiftCam Technology. Die techniek die voor het eerst in BMW productiemotoren gebruikt wordt, zorgt voor een variabele kleptiming en klepslag aan de inlaatzijde. De inlaat nokkenassen zijn ontworpen met het oog op asynchrone opening van de twee inlaatkleppen. Dit resulteert in een verbeterde gasstroom en een verbeterde verbranding. Verder wordt de nokkenas ook door een getande ketting (in plaats van een rolketting) aangedreven, er is een verbeterde olietoevoer, twin jet injectiekleppen en een andere uitlaat.

Meer tourer dan ooit.

De RT heeft een iets kleiner TFT scherm dan de GS en op het vlak van elektronica is er, ondanks een identieke basis uitrusting net iets minder keuze. Logisch ook, want zou met zaken als de Enduro Pro en Enduro optie aanrichten op een RT. Daarentegen is er wel een heel brede keuze in variatie wat betreft de zadelhoogte. Er zijn op dat vlak maar liefst drie verschillende opties aanwezig. De RT heeft ook grotere remmen dan de GS. Met een tankinhoud van 25 liter en bodywork dat gericht is op puur comfort, is de RT meer dan ooit een motor die moderne technologie combineert met de hem typerende touring capaciteiten.

Technische gegevens

Motor
Type Vloeistofgekoelde viertakt boxertwin
Cilinderinhoud 1254 cc
Maximaal vermogen: 136 pk bij 7750 opm.
Maximaal koppel: 143 Nm bij 6250 opm
Transmissie: 6 versnellingen
Eindoverbrenging: cardan

Rijwielgedeelte
Frame: stalen buizenframe
Voorvork: 37 mm telelever
Achterschokbreker: Monoshock via instelbare paralever
Remmen Voor: Dubbele, 320 mm remschijven met vierzuigerklauwen
Achter: Enkele 276 mm schijf met enkele zuigerklauw

Afmetingen
Wielbasis: 1510 mm
Rijklaar gewicht: 279 kg
Tankinhoud: 25 liter
0 tot 100 km per uur: 3,7 sec

Reageren

Registreer of log in om te reageren...