100 km per uur op de snelweg: VIAS wil het ook in België

door Thierry Sarasyn 14 november 2019

Het Verkeerstinstituut VIAS vindt het een goed idee om naar Nederlands voorbeeld ook in België de maximumsnelheid op de snelwegen terug te brengen tot 100 km per uur. In tegenstelling tot de Nederlanders, speelt de stikstof uitstoot niet de grootste rol in de opinie van VIAS.

Rotmaatregel

VIAS, dat zich onder andere toelegt op verkeersveiligheid en mobiliteit, vindt dat de maximumsnelheid naar omlaag moet om de veiligheid op de snelwegen te verbeteren. In België verongelukken er jaarlijks 58 mensen per 1000 km snelweg. En daarmee scoort ons land, samen met Spanje, het slechtst van alle Europese landen. Het gemiddelde ligt op 25. Een verlaging van de maximumsnelheid zou volgens VIAS dit cijfer moeten terugdringen. Nochtans ligt in geen van de landen die beter scoren de maximumsnelheid onder de 120 km per uur en in de meest bedraagt ze 130 km per uur. Er lijken dus andere factoren te spelen, zoals daar zijn de staat van het wegdek en de verkeersdrukte.

De verlaging van de snelheid zou ook moeten gepaard gaan met regelmatige en strenge controles.

Volgens deskundigen is een gerichte beperking van de snelheid in bepaalde zones echter een veel betere oplossing. De snelheid beperken naargelang de situatie gebeurt trouwens nu al op Belgische snelwegen.

De Nederlande premier Rutte noemde zijn besluit nu al een "rotmaatregel", maar dat wil niet zeggen dat de overstap naar 100 km per uur in Nederland teruggeschroefd wordt. In België gaan er buiten het VIAS nog geen stemmen op om in de voetsporen van de Nederlanders te treden.

Het Nederlands besluit is dan ook heel controversieel. Nu en dan een autoloze zondag zou het door de Nederlandse regering beoogde resultaat ook helpen verwezenlijken. Met de stap naar 100 km per uur voert men in Nederland een nieuwe regel in terwijl men zowel bij onze noorderburen als in eigen land iedereen stilaan verdrinkt in regels en beperkingen. Wie met teveel regels of beperkingen geconfronteerd wordt, durft er al eens een paar aan de laars lappen. Om het leefbaar te houden, zeker?

Reageren

Registreer of log in om te reageren...