door 1 januari 1970

Ter ere van Kurt Caselli

"Het is een eer om een motor te kunnen bouwen als eerbetoon aan Kurt", zegt Roland Sands. "Dat is één van de mooie dingen van dit vak. En van motorrijden in het algemeen. Je kunt iemand eren met een motorrit, door een motor te bouwen of door tal van dingen die zich in de motorgemeenschap zich afspelen."
Al was het niet zo eenvoudig om de motor te bouwen. "We begonnen van een standaardmotorfiets. Een SX-F 450. Maar met de lancering van de film 'On Any Sunday, The next chapter' in gedachten', moesten we ook de spirit van de jaren zestig zien te vatten. Gevolg is dat er niet zo heel veel van de originele motor is over gebleven, maar we hebben toch gebruik gemaakt van moderne spullen. Ik denk dat Kurt deze motor helemaal zou zien zitten", zegt Sands.

Rijden naast Steve McQueen

Sands probeerde zoveel mogelijk de geest van vervlogen jaren te vatten in deze motor. Hij dupliceerde de spatborden van een '74 Husqvarna. Dat wil zeggen dat die dingen in aluminium gemaakt werden. Net als de benzinetank trouwens. En zelfs de zijpanelen. Ook de ophanging werd een stuk korter. FMF zorgde voor een passende uitlaat. "Een gewone moderne crossmotor is ongetwijfeld sneller dan deze", zegt Sands. "Maar ondanks de kortere ophanging, kun je heel hard gaan met dit ding. Vergeet niet dat het hart van een 2015 KTM 450 SX-F komt. En er zit bovendien een FMF uitlaat op. Je kunt hier dus heel hard mee gaan. Maar de rij-ervaring is totaal anders. Dit brengt je terug naar de jaren zeventig. Terwijl je ermee rijdt, verwacht je dat Steve McQueen elk moment naast je opduikt en een eindje mee rijdt."
De opbrengst van de verkoop van de motor gaat voor de volle 100 procent naar de Kurt Caselli Foundation.

Roland Sands Kurt Caselli Foundation KTM 450

Bekijk hoe Roland Sands de KTM 450 bouwde en waarom hij eer wil bewijzen aan Kurt Caselli

Reageren

Registreer of log in om te reageren...