door 1 januari 1970

GT rijden zoals het altijd al bedoeld was

“MV plant ook een nieuwe lijn in het viercilinder segment”, wist hij te vertellen. En ook: “De nieuwe Turismo Veloce is ideaal voor wie twee motoren in zijn garage wil. Stel, je hebt al een Ferrari, maar je wilt ook nog een wagen om elke dag mee te rijden. Wel, als je al een F4 hebt, maar je wilt ook nog een MV om wat vaker en comfortabeler te rijden, dan is de Turismo Veloce de perfecte optie. Wij willen dat rijders die al een MV hebben, kiezen voor de Turismo Veloce in plaats van een motor van een ander merk. ” En ook nog: “Wij zien de Japanners zoals o.a. de Yamaha MT-09 niet als concurrentie. Wij mikken op een high end publiek.” Jawadde. Je mag ervan denken wat je wilt, saai is het nooit met GC in de buurt.
Je zou er zowaar de essentie bij vergeten. De test van de Turismo Veloce, een motor die het gedachtengoed van GT-rijden uitstekend belichaamt. MV wil er de Ducati Multistrada, Triumph Tiger 800 XRx, BMW BMW R1200GS en zelfs de te verwachten S1000XR mee gaan beconcurreren. Een nobel streven, want dit zijn motoren die niet alleen hun pluimen al hebben verdiend, ze hebben ook al een trouw publiek opgebouwd. Maar niets blijft duren, dus ook de voorliefde voor een motor niet en door het lanceren van de Turismo Veloce wil MV een hele groep mensen op andere gedachten brengen en een andere groep een nieuwe optie bieden.
Ze doen dat met een GT pur sang. De Turismo Veloce mag dan wel een tegenstrijdigheid in zijn naam meedragen (toerisme en snelheid gaan samen als water en olie), het is ook de spirit van wat destijds GT rijden deed ontstaan. Sportiviteit gekoppeld aan het afleggen van grote afstanden. Met meer comfort dan een sportmotor. En met minder gewicht dan een toermotor. De Turismo Veloce heeft dat allemaal en hij bewandelt de gulden middenweg tussen de lichte motoren en vaak (te) zware grote tourers.

Sportiviteit en touren gaat dan toch samen...

Bruikbaar vermogen

MV stelde de motor al voor eind 2013 en heeft dus ruim de tijd genomen om hem af te werken. Desondanks is de aangekondigde Lusso-versie met semi actieve elektronische ophanging en cornering ABS nog niet beschikbaar. Ze hebben daar in Varese dus hun tijd genomen om de TV op punt te stellen. Iets wat in het verleden wel eens over het hoofd gezien werd, remember de allereerste F3 650 die nog wel wat finetuning kon gebruiken. Niks daarvan op deze Turismo Veloce, een motor die op punt staat en exact doet wat je ervan verwacht. En nog een beetje meer.
Laat het voorlopig uitblijven van de hoogtechnologische Lusso je niet doen denken dat deze standaardversie een eenvoudige motor is. Er zit wel degelijk een zeer uitgebreid elektronica pakket op, met daarin ABS, keuze uit 3 mappings, tractiecontrole, snelschakelsysteem, slipperkoppeling, Bluetooth verbinding, cruise control, 4 rij modi, ride-by-wire gashendel, een 12 volt aansluiting en twee USB aansluitingen. Zo dat kan al tellen. De basis van de Turismo Veloce is het ondertussen beproefde en gekende MV driecilinderblok. Deze versie kreeg een downtuning van 148 naar 110 pk. Dit is dus eerder een alternatief op de Multistrada dan een concurrent ervoor. De Ducati levert immers 160 pk. Hij weegt ook 18 kg meer, de MV moet rijklaar 191 kg op de weegschaal brengen. Dat wil zeggen dat men eerder kiest voor een grote wendbaarheid en een gemakkelijke controle dan voor pure kracht.

Focus op bruikbaar vermogen, niet op topvermogen.

Progressief

En het moet gezegd dat er met 110 pk niks fout is. Zeker niet als je op bochtige wegen rijdt. Dat is waar het hier om gaat, de biotoop van de Turismo Veloce mag dan wel veel gezichten hebben, een Duitse Autobahn hoort niet bij de primaire kenmerken. Al kan hij het wel aan natuurlijk met een meer dan behoorlijk vermogen, in de hoogte verstelbare ruit en een goede zithouding. Maar toch mag je een brede slingerbaan eerder als zijn favoriete terrein zien. Ga je ermee op reis, vergeet dan vooral niet de secundaire wegen te nemen in plaats van de autostrades. Dat is ook de geest van het GT rijden. En er mag best wat sportief gereden worden. De wegen aan de Franse Riviera waren dus zeer goed uitgekozen als testlocatie.
De respons van het ride by wire gashendel is bijzonder progressief en van het on-off gevoel dat de eerste versies kenmerkte is niks meer te merken. En laat het duidelijk zijn, met 110 pk, kun je best sportief uit de hoek komen. Precies door die vlotte gasrespons reden we bijna de ganse tijd in de sportmodus. Maar wie wil veranderen van mode, kan dat al rijdend en zonder veel problemen. Gewoon met de rechterduim op de starknop duwen, mode kiezen en zonder dat je van het gas moet of de koppeling dient in te trekken, past het systeem zich aan. Makkelijk zat.
Dit is en blijft een MV en zelfs wie een toeristische trip voor ogen heeft, zal zich door een onzichtbare hand toch richting sportiviteit geduwd voelen. Of is het een voet? De quickshifter is per definitie een sportief getint gadget, maar toen we na een tijd naar een iets minder sportieve rijstijl overschakelden, betrapten we onszelf erop de quickshifter toch te blijven gebruiken. Opschakelen met het gas open gaat als vanzelf, afschakelen met het gas dicht gaat meestal goed. Tenzij je de motor pusht en heel hard gaat remmen en afschakelen tegelijk, dan heeft de MV wel eens de hik.
MV laat ook weten dat 90 procent van het koppel ter beschikking is vanaf 3000 opm, en ook al heb je zelden de neiging om de motor naar zijn rode zone van 11.000 opm te duwen, vonden we dat we het leukst reden rond de 5.000 opm of daarboven.

Typisch een MV. En dan toch weer niet...

Functioneel design

Dat we twee goed geïntegreerde koffers mee hadden, stoorde op geen enkel moment. De totale breedte achteraan met koffers is 810 mm, de breedte van het stuur en de spiegels is 900 mm. Dat wil zeggen als je met je stuur passeert, dat je je geen zorgen meer moet maken over de koffers. Het is bij sommige motoren wel eens anders en het is in vele gevallen de oorzaak van kleine valpartijen. Of grotere crashes. Hier moet je gewoon niet aan de koffers denken en aangezien ze ook uit stilistisch oogpunt goed geïntegreerd zijn in het geheel, is er eigenlijk nauwelijks een reden om ze er af te halen. Al kun je dat met een eenvoudige ingreep altijd doen. De beperkte breedte van de nochtans ruime koffers kwam er door de beide koffers erg dicht bij elkaar te plaatsen. En dat is dan weer te danken aan de ranke kont en de drie smalle dempertjes. Of hoe design ook functioneel kan zijn.
Over design gesproken, het ontwerp van het kontje waarbij je erdoor heen kunt kijken is zeker iets wat nog navolging zal krijgen. Bij MV, maar wellicht ook elders.

Hellingshoek, iemand?

Besluit

Samenvattend kunnen we stellen dat de Turismo Veloce een verrassend gemakkelijke motor is geworden. Misschien wel de gemakkelijkste MV ooit. Eén van de ingenieurs liet ons trouwens weten dat de ontwikkeling zo lang geduurd heeft omdat men aanvankelijk een andere richting was uitgegaan. Maar die bleek teveel op agressiviteit gericht en minder op het comfort van de rijder en bruikbaar vermogen. Dat is waar het bij de Turismo Veloce om draait. En met bruikbaar vermogen ga je dikwijls sneller dan met een agressieve vermogensberg. Voeg daarbij dat deze motor onberispelijk afgewerkt is, een oogstrelend design heeft en op alle vlakken goed scoort en je snapt waarom dit wel eens een heel belangrijk model zou kunnen worden voor MV Agusta. Als je het prijsverschil ziet met de Yamaha MT09 Tracer, zie je meteen ook waarom Giovanni Castiglioni de motor niet als een concurrent ziet. Ze zitten gewoon niet in elkaars buurt. Met een prijs van 15.690 euro is de MV dik 5000 euro duurder dan de Yamaha. Gezien de uitrusting van de MV en zijn elektronica pakket, is het duidelijk dat er een prijsverschil moet zijn. Of 5000 euro gerechtvaardigd is, zullen we zien aan het koopgedrag van de klanten. Maar dat MV Agusta met de Turismo Veloce een dijk van een motor neergezet heeft is wel duidelijk. Misschien is dit wel een nieuwe mijlpaal in de MV geschiedenis.

Technische gegevens en prijzen

Type Staande drieclinder
Koelsysteem Vloeistofkoeling
Cilinderinhoud 798 cc
Boring x slag 79 x 54,3 mm
Compr. verh. 12.2:1
Ontsteking Digitaal
Starter Elektrisch
Benzinetoevoer MVICS Injectie met drie injectoren per cilinder
Smering Wet sump
Vermogen 110 pk @ 11.000 tpm
Koppel 83 Nm @ 8.000 tpm
Aantal versnellingen 6
Eindoverbrenging Ketting
Koppeling Nat multiplaat, hydraulisch bediend slip/assist

Frame Stalen trellis buizenframe
Wielbasis 1.460 mm
Vering voor 43 mm Marzocchi conventionele vork, volledig instelbaar
Vering achter Sachs Monoschock, volledig instelbaar
Veerweg voor 160 mm
Veerweg achter 165 mm
Voorrem Dubbele 320 mm schijf, radiaal gemonteerd, vier zuigers, ABS
Achterrem Enkele 220 mm schijf, tweezuiger remklauw
Voorband 120/70 ZR 17"
Achterband 190/55 ZR 17"

Lengte 2.137 mm
Breedte 900 mm
Zadelhoogte 850 mm
Gewicht 191 kg rijklaar
Tankinhoud 22 liter
Reserve n.b.

Gegevens
Adviesprijs BE 15.690,00 euro

Importeur
Motomondo BV. www.mvagusta.NL

Bekijk de gallerij met actiefoto's van de MV Agusta Turismo Veloce

Bekijk de gallerij met statische en detailfoto's van de MV Agusta Turismo Veloce

Reageren

Registreer of log in om te reageren...