RIP Eric Geboers (1962 - 2018). Lichaam van vijfvoudig wereldkampioen gevonden.

door Thierry Sarasyn 7 mei 2018

Wat iedereen vreesde na de verdwijning van gisteravond, is bewaarheid geworden. Eric Geboers is overleden nadat hij op zondagavond in het water sprong om een hond te redden in het Miramar Meer in Mol. De Cel Vermiste Personen bevestigt dat het lichaam van de vijfvoudig wereldkampioen gevonden is.

Koudeshock

Geboers was met enkele vrienden op het Miramar meer in Mol aan het varen met een plezierboot. Een kleine hond sprong uit de boot het water in. Geboers dook hem na, maar werd daarna niet meer teruggezien. Hij kwam vermoedelijk om door een zogenaamde koudeshock. Zelfs voor gezonde mensen kan een duik in koud water bij warm weer katastrofale gevolgen hebben. Het lichaam reageert heftig op de plotse koude en doet je naar adem happen. Daarbij kan water in de longen komen met fatale gevolgen. Bovendien kunnen tegelijkertijd hartproblemen optreden. Zelfs voor gezonde mensen kan een dergelijke reactie noodlottig zijn. België telt een 1000-tal verdrinkingsdoden per jaar. 6 procent daarvan is een gevolg van een koudeshock.

The Kid werd Mr. 875

Geboers won in de jaren ’80 maar liefst 5 wereldtitels. De eerste twee in de 125 cc met Suzuki. Daarna stapte hij over naar het legendarische 500 cc HRC-team waarin ook André Malherbe, Dave Thorpe en André Vromans een plaats hadden. The Kid, zoals Geboers genoemd werd, keerde in 1987 terug naar de 250 cc klasse om daar wereldkampioen te worden. Een jaar later won hij zijn eerste 500 cc-titel, wat hem de bijnaam Mr. 875 cc opleverde. Eric Geboers stapte daarna ook in de zakenwereld, was een tijdlang mede-eigenaar van het permanente MX-circuit Honda Park en keerde recent terug naar het motorcross als manager van het Suzuki-team. Geboers was ook lange tijd de drijvende kracht achter de Grand Prix van België in Lommel.

Pionier

Eric Geboers behoort tot de grootste motorcrossers ooit. Hij won niet alleen 5 wereldtitels en titels in alle klassen, maar hij was ook een groot vernieuwer. Zijn spectaculaire rijstijl koppelde ‘The Kid’ aan een professionele training. Geboers was de eerste die inzag dat een gedegen fysieke voorbereiding noodzakelijk was om topprestaties in het motocross neer te zetten. Hij trainde met triatleten en beperkte de training op de motor. Tijdens de wintermaanden was hij een graag geziene gast in de eerste stadioncrossen in Europa en hij was steevast de ster in de Antwerpse Hard Cross in het Sportpaleis. Deze aanpak leverde hem nog uiteindelijk twee titels in de 500 cc klasse op. Na die laatste titel kondigde hij vanop de Naamse citadel live op TV aan dat hij zou stoppen met motorcross. Geboers won 38 Grand Prix, werd Sportman van het Jaar en ontving de Nationale Trofee voor Sportverdienste.

Eric Geboers werd 55. MotorNieuws wenst zijn familie, naasten en vrienden veel sterkte toe.

Vaarwel Kid

Reageren

Registreer of log in om te reageren...