On Any Sunday maker Bruce Brown overleden

door Thierry Sarasyn 13 december 2017

Je kunt uren, dagen en zelfs weken aan een leek proberen uit te leggen waarom motorrijden draait. En toch zal je het nooit zo goed kunnen duidelijk maken als door de leek in kwestie een uurtje naar ‘On any Sunday’ te laten kijken. De maker van de film, Bruce Brown is overleden op 80-jarige leeftijd.

Moeilijk te financieren

On Any Sunday heeft verschillende generaties motorrijders geïnspireerd en ook heel wat kampioenen geven toe dat de film een grote rol speelde in hun leven. Nochtans was het niet gemakkelijk om de film te maken. "Ik had al een film gemaakt (endless summer, een film over surfen, T.S.) en ik wist dat het niet gemakkelijk was om een dergelijk project te financieren", vertelde Brown over zijn meest bekende film. "Ik had al van Steve McQueen gehoord, maar hem nog nooit ontmoet. Dus ik belde hem op en hij vond het een goed idee om het project te bespreken."

Malcom Smith's naam kreeg nog meer bekendheid door de film.

McQueen mocht bijna niet meespelen

"Hij was meteen enthousiast en vroeg welke rol ik voor hem voorzien had in de film. Toen ik hem vertelde dat ik hem als financier van de film zag, antwoordde hij dat hij acteerde in films en niet betaalde om ze te maken. Ik zei hem dat er in dat geval geen rol voor hem kon zijn. ’s Anderdaags belde hij me op om te bevestigen dat hij de film zou betalen, als hij er in mocht meespelen.” De rest is geschiedenis. En Brown kon een tweede succesfilm maken.

Go Pro\

MX Hall of fame

Voor McQueen betekende de film meteen dat iedereen zag dat hij een echte motorfan was en een uitstekend rijder. Malcom Smith van zijn kant stelt dat de film hem de nodige bekendheid gaf om later ook een zakenimperium uit te bouwen. En de film heeft enkele leuke details. Bijvoorbeeld: het kleine mannetje dat een lange staande wheelie doet op zijn 50 cc minibike is Jeff Ward, veelvoudig AMA motorcross kampioen.

Bruce Brown kreeg in 1999 een plaatsje in de Motocross Hall of Fame.

Yep, Jeff Ward

Bekijk hier de trailer van On Any Sunday

Reageren

Registreer of log in om te reageren...