door 1 januari 1970

252 km per uur maar toch geen boete of rijverbod

De 45-jarige man haalde op 8 november 2015 het onderste uit de kan op zijn Kawasaki op de E42 in het Henegouwse Pommerouel. Hij werd geflitst aan 252 km per uur. Wat zowat 270 op de teller moet geweest zijn. Dankzij zijn advocaat ontloopt de man zijn boete. De advocaat adviseerde hem immers om weg te blijven op het proces. Hij werd bijgevolg bij verstek veroordeeld. Op de laatste dag van de wettelijke termijn, tekende de advocaat echter hoger beroep aan tegen die veroordeling. Toen het proces in beroep voorkwam, kon de rechter alleen maar vaststellen dat de feiten verjaard zijn. Weg boete en weg rijverbod.

"Ik hield er inderdaad rekening mee dat de feiten zouden verjaard zijn op het moment waarop het proces in beroep voorkwam", zegt de advocaat.


Er schort iets aan de wet

Peter D’Hondt, bekend politierechter in België maar zelf ooit betrapt met een zware voet, stelt dat de advocaat niks kan verweten worden. "De man paste enkel de wet toe", zegt D’Hondt. "Het is de wet waar iets aan schort, want die laat dergelijke wantoestanden toe. Als de overheid echt begaan is met verkeersveiligheid, zorgen ze voor een aanpassing van de verjaringstermijn. Die bedraagt nu amper een jaar. Door die eenvoudigweg op te trekken tot drie jaar, kunnen dergelijke wantoestanden vermeden worden."
In Nederland is dat trouwens voor dit soort feiten al het geval.

D'Hondt stelt dat de advocaat niks verweten kan worden.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...