Morgen eerste regen: het wordt spekglad!

door Thierry Sarasyn 6 augustus 2018

Morgen wordt de eerste regen verwacht na een lange droge periode. Dat is voor velen goed nieuws, maar voor motorrijders brengt dit extra gevaar met zich mee. Omdat er zich gedurende de voorbije weken heel veel stof en resten van uitlaatgassen op het asfalt verzameld hebben, worden de wegen morgen bij onweer of regen niet gewoon nat, ze worden spekglad.

Gezond verstand

Het duurt wel even voor de smurrie die zich de voorbije tijd heeft opgehoopt op de wegen, zal weggespoeld zijn. Maarna een dag is het ergste meestal voorbij. Wie zich dus op pad begeeft tijdens of kort na de eerste regenvlagen, moet extra voorzichtig zijn. Een motorfiets heeft al meer twee contactoppervlakken de grootte van een creditcard en is hoe dan ook veel gevoeliger voor gladde oppervlakken. Die zullen er na de eerste regen overal zijn.

Het wordt dus niet alleen zaak om rekening te houden met een nat wegdek, maar wel met een bijzonder glad wegdek. Wondermiddelen zijn hier niet voor. Maar progressief op het gas gaan, niet te brutaal remmen en geen al te grote hellingshoeken nemen, zijn voor de hand liggende acties. Hou ook meer afstand dan gewoonlijk.

Motoren met ABS en tractiecontrole bieden in dit geval extra veiligheid, maar gewoon gezond verstand en kennis nemen van de extra gevaren, is in dit geval het grootste veiligheidsnet.

Reageren

Registreer of log in om te reageren...