ALLES OVER DE RADICAAL NIEUWE 2018 HONDA GL1800 GOLD WING

door Thierry Sarasyn 24 oktober 2017

Honda slaat een nieuwe richting in met de lichtjes legendarische Gold Wing. De motor wordt compacter en lichter. En dus ook scherper sturend en wendbaarder. Op het salon van Tokyo toonde Honda de grootste aanpassing van de Gold Wing in decennia. Wie weet stappen hiermee wel rijders die al jaren wachten op de nieuwe Pan European over naar de Gold Wing. Het gewicht zakt spectaculair van 413 naar 365 kg. 48 kg lichter!

Nog steeds Flat Six

De basis van de vorige Gold Wing was de soepele Flat Six motor die een vet koppel leverde van helemaal onderin, met een heel herkenbare vermogensafgifte. Om de bovenstaande ambities betreft de stuureigenschappen en wendbaarheid waar te maken, moest ook het blok vernieuwd worden.
De nieuwe 2018 Gold Wing heeft nog steeds een tot de verbeelding sprekend Flat Six motorblok. Maar het blok heeft nu 4 kleppen per cilinder, is veel compacter en maar liefst 6,2 kg lichter. Ondanks dat de afmetingen van het nieuwe zescilinder blok werden geoptimaliseerd, is er niets ingeleverd op het gebied van vermogen en koppel. Het topvermogen bedraagt 124,5pk (93kW) bij 5.500 tpm en het maximum koppel is 170 Nm bij 4.500 tpm.
De manuele versnellingsbak heeft 6 versnellingen, terwijl het compleet nieuwe DCT-systeem er 7 heeft.

Frame

Het nieuwe aluminium balkenframe is ontworpen om het nieuwe en kleinere blok perfect te omhullen en is 40 mm meer naar voor geplaatst. Zo levert de nieuwe Gold Wing bij elke snelheid en onder alle omstandigheden een stabiel en comfortabel rijgedrag.

De nieuwe 2018 Gold Wing gebruikt een double wishbone voorophanging en nieuw ontworpen enkelzijdige Pro-Arm. Daarnaast is de veervoorspanning van de achterschokbreker elektronisch instelbaar en passen de voor- en achter demping zich aan naar gelang de geselecteerde rij modus.

Het motorblok en het rijwielgedeelte werden samen ontwikkeld om de rijhouding meer naar voor te plaatsen en de motorfiets een stuk compacter te maken. De swingarm en het frame zijn samen 2 kg lichter.
De nieuwe Gold Wing heeft een nieuwe circulaire ABS modulator, die in de ECU verwerkt is. Dit is goed voor een gewichtsbesparing van maar liefst 1,3 kg op het remsysteem alleen. Deze nieuwe ABS is toegevoegd aan het Dual Combined Braking System (D-CBS),
Vooraan worden de dubbele 320mm remschijven bediend door vierzuigerklauwen en de enkele 316mm schijf achter heeft een driezuigerklauw.

Hoogwaardige elektronica

De Gold Wing wordt beschikbaar met DCT en dit is de vierde generatie van het systeem en de eerste met 7 versnellingen, speciaal gericht op het cruisen over lange afstand.
Verder is aan de nieuwe Gold Wing Throttle by Wire (TbW) toegevoegd. Het TBW systeem zorgt voor een veel soepeler rijgedrag met cruise contole en heeft 4 verschillende rij-modi. (Tour, Sport, Econ en Rain.)
Deze modi passen het motorkarakter aan via het Honda Selectable Torque Control (HSTC), de demping van de vering en het Dual Combined Braking System (D-CBS).
In alle rij-modi biedt de HSTC een controleerbare acceleratie op een glad wegdek en zorgt het ervoor dat het achterwiel altijd de best mogelijke tractie heeft.
Ook wordt de veervoorspanning van de achterschokbreker elektronisch geregeld.
Daarnaast is de nieuwe Gold Wing uitgerust met Hill Start Assist (HSA), Idling Stop en een Integrated Starter Generator (ISG) (op de DCT versie), die het gebruiksgemak vergroten en het verbruik verbeteren.

Net zo nieuw als de Gold Wing zelf, is de versterker en het bijhorende audio systeem met uitstekende geluidskwaliteit. Waarbij ook de passagier, via knoppen op de rechter zijkoffer, onder andere het volume, doorspoel functie en de bron keuze kan bedienen.

Alle informatie wordt weergegeven op een 7-inch kleuren TFT LCD scherm met LED verlichting.
Verder is de nieuwe Gold Wing nu compatibel met Apple Car Play, kan er een Bluetooth verbinding gemaakt worden en er is een USB aansluiting.

Grondig anders

Alle verlichting is volledig in LED. Het onderste deel van de koplamp gebruikt 5 gepolijste optische lenzen, zodat er een juweel-oog illusie gewerkt wordt. Met grootlicht geeft dit een stereoscopische indruk.

De voorzijde is nu veel kleiner, meer voorwaarts gericht en gedurfd met een energieke uitstraling.
Het nieuwe kuipwerk geleidt de lucht rond de rijder en het elektrisch windscherm kan naar voorkeur ingesteld worden.

Uit onderzoek is gebleken dat de Gold Wing voornamelijk gebruikt wordt voor ritten van 2 a 3 dagen, waarbij er niet zo veel bagage nodig is. Voor de nieuwe 2018 Gold Wing heeft Honda dan ook besloten het volume van de bagage te beperken.

De nieuwe 'Wing' zal beschikbaar zijn in een 'basiseditie', maar ook in een Tour-uitvoering met topkoffer, waarin 2 volledige integraalhelmen passen. In combinatie met de zijkoffers is er in totaal 110 liter opslagruimte beschikbaar. Allen eenvoudig te bedienen met het nieuwe Smartkey systeem.

De Tour uitvoering zal tevens beschikbaar zijn, met DCT en een air bag.

Doordat de nieuwe Gold Wing zoveel aerodynamischer en lichter is, heeft hij ook een verbeterd verbruik; 5,6 liter / 100 km. De inhoud van de benzinetank is met 4 liter verkleind tot 21 liter, waarbij het bereik ongeveerd even groot gebleven is.
De nieuwe Gold Wing is makkelijker te sturen dan ooit en heeft nu een wendbaarheid die met 40% verbeterd is. Nog een voordeel van de dubbele wishbone ophanging is de verminderde wrijving. De voorkant van de Gold Wing werkt met 30% minder wrijving dan wanneer er een conventionele vork op gezeten had.

Beschikbare kleuren en opties:
- GL1800 Gold Wing: Matte Majestic Silver.

- GL1800 Gold Wing Tour: Candy Ardent Red en Pearl Glare White

- GL1800 Gold Wing ‘Tour’ met DCT en air bag: Candy Ardent Red / Darkness Black en Darkness Black metallic

Technische gegevens Honda GL1800 Gold Wing

MOTOR
Motortype: Vloeistofgekoelde viertakt, 24 kleppen SOHC flat-6
Inhoud: 1.833cc
Boring x Slag: 73 x 73mm
Compressie verhouding: 10,5:1
Max. Vermogen: 124,5pk (93kW) / 5.500 tpm
Max. Koppel: 170Nm / 4.500 tpm

BRANDSTOF SYSTEEM
Injectie: PGM-FI elektronische brandstof injectie
Diameter gasklephuis : 50 mm
Tankinhoud: 21,1 liter
Verbruik: 5,6 liter / 100 km

AANDRIJVING
Koppeling Manueel: Hydraulische, natte multi-plaatkoppeling met assist-slipper functie
Koppeling DCT: Hydraulische, natte multi-plaat koppeling met olie druk
Transmissie Manueel: 6 versnellingen, inclusief overdrive en elektrische achteruit
Transmisse DCT: 7 versnellingen met achteruit DCT
Aandrijving: Cardan

FRAME
Type: Aluminum balkenframe
Afmetingen (L x B x H): 2.475 x 925 x 1.340 mm
Afmetingen Gold Wing Tour (L x B x H): 2.575 x 925 manueel / 905 DCT x 1.430 mm
Wielbasis: 1.695 mm
Balhoofdhoek: 30,5?
Naloop: 109 mm
Zadelhoogte: 745 mm
Grondspeling: 130 mm
Rijklaar gewicht: 365kg. Gold Wing Tour manueel: 379kg, DCT: 383kg

VERING
Type voor: Dubbele wishbone
Type achter: Pro Link

WIELEN
Voorband: 130 / 70R 18
Achterband: 200 / 55R 16
Velgen voor: 18 x MT 3.5
Velgen achter: 16 x MT 6.0

REMMEN
Remsysteem: Elektronisch aangestuurd, gecombineerd ABS systeem
Type voor: 320mm x 4.5mm dubbele hydraulische schijven, met 6 zuigerklauw
Type achter: 316mm x 11mm schijf

Bekijk de uitgebreide fotogalerij met ook veel detailbeelden

Reageren

Registreer of log in om te reageren...